Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 02 08 2011, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/, ~ groenten/vlees/vis.

Ongesneden snijbonen

Tot Carola Verschoor het twitterde had ik er nog nooit over nagedacht. Snijbonen serveer je immers gesneden. Dat zegt de naam al en in de Dikke van Dam lees ik dat dat een oude gewoonte is. Gewoon, omdat ze te groot zijn om zo te eten. Tegenwoordig worden ze niet meer zo flinterdun schuin gesneden als ik van vroeger ken. Dat deden ze om te verhullen dat de oude bonen niet zo lekker mals meer waren. Je ziet ze nu vaak in kleine vierkantjes. Maar die hele ongesneden snijbonen bleven me intrigreren en ik sloeg Smaakvrienden er eens op na. En daarin werd ik verleid tot weer een ander experiment. Snijbonen kan je in een sapcentrifuge persen en als je het sap langzaam met wat extra vocht aan de kook brengt gaat schuimen. Als je dat zeeft, houd je het bladgroen over dat je als garnering kunt gebruiken. Het knalgroene sap fleurde de gegrilde snijbonen weer een beetje op.

Snijbonen van de grill

* 400 gr snijbonen
* olijfolie
* 3 el verse dille
* peper en zout

Breng een flinke pan water aan de kook, groot genoeg om de snijbonen in z’n geheel te kunnen koken.
Verwijder de puntjes van de bonen en eventueel de draden.
Zout het kokende water en doe de snijbonen er in. Breng opnieuw aan de kook en laat de bonen 5 minuten koken.
Haal de bonen uit het water en spoel ze onder de koude kraan goed af (of dompel ze onder in een bak ijskoud water met ijsklontjes).
Dep de bonen droog en bestrijk ze met de olijfolie.
Verwarm de grill en rooster de snijbonen een paar minuten per kant.
Hak intussen de dille fijn.
Strooi peper, zout en gehakte dille over de snijbonen.

Lekker met gekookte aardappelen en in witte wijn en gedroogde morieljes gestoofde konijnenbout.

1 reactie

  1. Carola
    08/02/2011

    Edith, briljant! erg creatief en superlekker, ik ga dit zeker proberen :-)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn