Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 28 07 2011, en geplaatst in de categorie ~ couscous/bulgur.

Zomerse groentenstoof met lamskoteletjes en couscous

Een gerechtje volgens het boek serveerde ik eerder tijdens een etentje. Het ontlokte één van de dames de uitspraak ‘Wat bijzonder, dat je deze groenten ook zo kunt klaarmaken, dat wist ik niet’. Toen serveerde ik deze zomerse groentenstoof van paprika, ui en tomaat uit het kookboek Mohamed el Harouchi met risotto.
Omdat het nu weer helemaal het seizoen voor paprika’s en tomaten besloot ik het groentengerecht weer te maken. Bij de slager bezweek ik voor twee mooie lamskoteletjes en ik had zin in couscous. En van het bakvet van de koteletjes en het stoofvocht uit de groenten maakte ik nog een heerlijk sausje.

Zomerse groentenstoof

* 2 paprika’s
* scheut olijfolie
* klont boter
* 2 witte uien (4 zegt het originele recept, maar ik vind dat teveel)
* 6-7 lekkere tomaten (ik had Tasty Toms)
* 1 dl kippenfond (of groentenfond, voor een vegetarische variant) + extra om de couscous in te wellen
* plukje saffraan
* citroensap, naar smaak
* peper en zout
Voor erbij:
* lamskoteletjes (ik vond 1 p.p. meer dan genoeg)
* 140 gr couscous
* mespuntje pimenton (gerookte paprikapoeder)

Verwarm de oven voor op 250 graden en leg de paprika’s in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en laat ze in de oven liggen tot het vel begint te rimpelen. Dat duurt ongeveer 20 minuten langer dan de 10 minuten die in het oorspronkelijke recept staan. Keer de paprika’s een paar keer.
Pel de uien en snijd ze in niet te dunne ringen. Dat zegt een professionele kok die ze normaal gesproken natuurlijk flinterdun zou snijden. Verwarm de boter en laat hierin de uien zacht bakken. Schep regelmatig om en laat ze niet verkleuren.
Snijd intussen de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Bewaar beide.
Doe het tomatensap met de fond en saffraan bij de uien en laat met deksel op de pan zachtjes smoren. Reken erop dat je nu pas over drie kwartier aan tafel kunt.
Als de paprika’s gerimpeld zijn, haal je ze uit de oven. Dek ze af met folie of doe ze in een plastic zak en laat ze zo iets afkoelen. Pel het velletje van de paprika’s en snijd ze in korte reepjes.
Als de uien ongeveer een half uur gesmoord hebben en nog een minuut of 10 nodig hebben, voeg je de tomatenpartjes en de paprikareepjes toe. Laat dan nog ca. 10 minuten op laag vuur staan.
Verhit boter voor de lamskoteletjes en bak deze aan beide kanten een paar minuten aan. Haal de lamskoteletjes uit de pan en laat ze nog even rusten in een pakketje van aluminiumfolie. Bewaar de helft van het bakvet voor bij de couscous. Zeef de groenten en vang het stoofvocht op. Giet dat vocht bij het bakvet in de koekenpan en laat dit inkoken tot een heerlijk sausje.
Doe de groenten terug in de pan en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
En zorg dat je intussen ook de couscous gemaakt hebt. Laat deze wellen in een mengsel van kippenfond, pimenton en een scheutje olijfolie. En meng als laatste het restje bakvet erdoor voor meer smaak.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn