Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 07 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Een prachtige courgettesalade

Tijdens mijn vakantie op Sicilië is het niet gelukt om kakelverse ricotta te proeven. Ondanks de aanwijzingen van onze huisbaas, konden we de ricottamakers in een oud, vervallen kasteeltje niet vinden. Ik had het graag eens geproefd om mijn eigen versie van verse ricotta mee te kunnen vergelijken.
Want ja, ricotta kan je heel makkelijk zelf maken. Dat las ik in het kookboek Lente in Sicilië en ik kreeg direct nog een tip om de zure azijn door de mildere karnemelk te vervangen. Maar ik deed het uiteindelijk toch weer anders. Ik had halfvolle melk, in plaats van volle, en ook nog een klein beetje hangop. Melk en iets zuurs, dus dat moest goedkomen. En dat kwam het. De ricotta was helaas wel wat flauw van smaak (volgende keer wat zout erbij?) en korrelig van structuur. Een ander keertje ga ik wel uitgebreider op zoek naar de perfecte ricotta, maar ik kan weer wat van mijn ‘dat wil ik ooit nog eens maken’-lijstje afstrepen.

De ricotta kreeg een ereplaatsje in het midden van een bloemige courgettesalade.

Courgettesalade met zelfgemaakte ricotta en bloemen

* 1 courgette
* 4 eetlepels olijfolie
* paar takjes tijm
* halve eetlepel kappertjes op zout
* 4 el pijnboompitten en pompoenpitten
* ricotta (zie dit recept en de aanwijzingen hierboven)
* eetbare bloemen (viooltjes, borage en afrikaantjes zie je op mijn bord)

Begin met de ricotta als je deze zelf maakt.
Snijd de courgette in dunne plakjes. Maak een marinade van de olijfolie, de tijm (blaadjes van de takjes geritst), peper en zout, en leg daar de courgette even in.
Verwarm de grill voor.
Spoel de kappertjes af. Ze mogen nog wel wat zoutig van smaak zijn, voor de pit in het gerecht.
Rooster in een droge koekenpan de pitten tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
Gril de plakjes courgette tot ze zacht en licht verkleurd zijn. Laat ze niet verbranden, dan worden ze bitter van smaak. (Bakken in een koekenpan mag ook.)
Verdeel de courgetteplakjes op een bord. Leg de ricotta in het midden. Strooi de geroosterde pitten eromheen. Als er nog wat van de tijmmarinade over is, druppel je deze over de courgette, pak anders nog wat extra olijfolie. Garneer met de eetbare bloemen (en vergeet de kappertjes niet, dat zijn immers ook eetbare bloemknopjes!).

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn