Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 06 2011, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Spinazie aan de wandel

Het blijft wat raar om te zeggen, maar zo hoort het in (moes)tuinierdersland wel: de spinazie was uitgelopen. Eerdere ervaringen met andijvie en radijs hebben niet voorkomen dat het nu weer gebeurde. Ik had ze eerder moeten oogsten, dat is zeker.
Omdat je normaal gesproken de steeltjes van de blaadjes ook mee eet – alleen bij wilde aka Turkse spinazie wil ik ze er nog wel eens afsnijden – besloot ik nu maar om de hele plant te oogsten. De steeltjes van de plant heb ik nog even apart geproefd, maar die bleken taai en weinig smaak te hebben. Prima vulmiddel dus. Op de worteltjes, lelijke blaadjes en de allerdikste delen van de stelen na, verdween alles in een frittata. Heb je geen uitgelopen spinazie, neem dan zo’n zak uit de supermarkt, dat kan ook.

Spinaziefrittata

* 1 ui
* handje verse groene kruiden (oregano, tijm, peterselie, bieslook, alles kan)
* 300 gr spinazie
* klont boter
* 3 eieren
* 100 ml room
* 2 el oude boerenkaas (niet te veel in elk geval!)
* peper en zout

Pel en snipper de ui. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin zachtjes de ui glazig. Voeg de gehakte verse kruiden toe en laat lekker een paar minuten op laag vuur staan tot de uien zacht worden en heerlijk gaan ruiken.
Was de spinazie, ook als er op de zak staat dat de spinazie gewassen is. Je hoeft het niet te doen, maar ik spreek uit ervaring! Spinazie uit de moestuin laat je even in een bak met gezouten water staan, zodat eventuele beestjes gedood worden. Hoeft niet, door het bakken van de spinazie in de volgende stap dood je ze ook.
Klop de eieren los met de room, geraspte kaas, peper en zout.
Laat de spinazie uitlekken en snijd ze fijn. Grove blaadjes en steeltjes net iets fijner dan fijner blad.
Haal de uien uit de pan en doe ze bij de eieren.
Bak de spinazie, eventueel in porties, tot zacht.
Meng spinazie met de eieren en laat op redelijk laag vuur de frittata stollen.
Verwarm de grill voor en laat, zodra de onderkant van de fritttata gaar is, de bovenkant onder de grill garen en mooi verkleuren.

De frittata at ik als een soort hamburger op pide, een woord dat de bakker in Antwerpen ook begreep en mij keurig een Turks brood meegaf. Je kunt (deze) frittata ook zonder brood als lunch of als bijgerecht eten. Alleen als hoofdmaal zou ik ‘t wat saai vinden.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn