Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 05 2011, en geplaatst in de categorie ~ rijst.

Onderwerpen:

Risotto met … eh raapstelen

Een onfeilbaar moestuinsysteem, daar was ik naar op zoek. Maar met mijn feilbare geheugen had ik geen rekening gehouden. En daarom dacht ik dat het warmoes was, dat zo uitbundig aan het groeien was. Het groeide het snelste van alle bladgroenten onder het tunneltje en woekderde over de spinazie aan de ene kant en de Vulkan-snijbiet aan de andere kant. Veel ruimte om uit te groeien tot de grote planten die ik al zoekend op het internet zag had het niet. Dus oogste ik het.


De groente in het tunneltje

Pas bij het schoonmaken van de plantjes, die ik voor het gemak met worteltjes en al uitgetrokken had, bemerkte ik mijn vergissing. Ik had ook het naambordje mee uit de aarde getrokken. De warmoes bleek bladmoes. Geen variant van de snijbiet dus, maar raapstelen. En eerlijk gezegd, maar dat is achteraf natuurlijk lekker makkelijk, daar leek het plantje ook wel erg op.
Voor de risotto die ik van plan was te maken, maakte het niet veel uit, ook daarin zouden de raapstelen lekker moeten zijn. En dat waren ze!

Risotto met raapstelen en een krul van gruyère

* 150 gr risotto
* flinke bos raapstelen
* 1 ui (of een paar sjalotjes)
* 100 gr rauwe ham, in blokjes
* scheut witte wijn
* 500 ml groentenbouillen
* 75 gr zachte jonge geitenkaas
* 50 gr gruyère (maar parmezaan kan ook)
* peper en zout


Risotto met raapstelen en een krul van gruyère

Snijd de ham in blokjes en bak ze met een klein beetje olijfolie in een ruime pan zachtjes krokant.
Pel en snipper intussen de ui en bak deze mee met de ham.
Voeg de rijst toe en bak deze even mee.
Giet de wijn in de pan en laat deze op redelijk hoog vuur inkoken.
Voeg, als de wijn opgenomen is, scheut voor scheut de bouillon toe. Roer na iedere toevoeging de bouillon goed door en voeg pas de volgende scheut toe als de vorige is opgenomen. Zet het vuur zo hoog dat het vocht zachtjes in de pan bubbelt.
Maak intussen de raapstelen schoon en snijd ze in kleinere stukken.
Rasp ook de gruyère en leg ze in de vorm van een matje op keukenpapier. Leg dit een paar minuten onder de grill of in een hete oven tot de kaas volledig gesmolten en iets gekleurd is. Laat ze een paar minuten buiten de oven afkoelen en rol er dan een mooie krul van.
Als de risotto gaar genoeg is naar jouw zin, voeg je de jonge geitenkaas in blokjes toe en laat deze iets smelten. Roer ook de raapstelen erdoor, zet het vuur even iets hoger zodat de raapstelen ook iets meewarmen.
Schep de risotto in diepe borden en leg de krul er op.

2 reacties

  1. marie jose
    05/17/2011

    Hoi Edith, heerlijk he die raapstelen (keeltjes) Heb ze ook net op. Gewoon stamp met kaas er door. Rabarbermoes met gember en beetje rietsuiker. Allemaal uit de moes. Ben vergeten snijsla langs te brengen. Sorry. Gaat volgende week pas gebeuren. Veel plezier met de honingproeverij en tot 28 mei. GR MJ

  2. Edith
    05/18/2011

    Maar raapstelenstamppot is ook heerlijk. Ik at ‘m een paar weken geleden nog zo: http://www.eediete.nl/keuken/?p=749 hmmmm. Ik ga gelijk weer een rijtje zaaien..

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn