Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 08 04 2011, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Pesto van zevenblad

Ik was vorig jaar denk ik de eerste en enige tuinierster ooit die blij was met zevenblad in haar tuin. Ik ontdekte namelijk dat dit tuindersverdriet eetbaar was. We zijn al weer bijna een jaar verder en het zevenblad steekt weer overal de kop op. Ik begrijp de bijnaam inmiddels erg goed.
Maar gister de scheen de zon precies op het stukje dat vol stond zevenblad. Plukken is dan geen straf, al zou fietsen naar de supermarkt en daar een zak spinazie halen sneller zijn geweest. Maar vergis je niet, je gebruikt zevenblad zoals je ook spinazie kunt verwerken, maar de smaak is veel sterker, lekker kruidig. Je hebt dus geen extra smaakmakers nodig zoals ik wel doe in een spinaziequiche bijvoorbeeld. Ik plukte een vergiet vol om de inmiddels populaire zevenbladquiche van vorig jaar weer eens te maken. Verschillende mensen hebben me al gevraagd of ze het recept mogen gebruiken, zoals Corlijn op de leuke site Wroeten. Ik paste mijn oude recept iets aan. Hoe? Dat heb ik onder het originele recept gezet.

Ook maakte ik een pesto met het zevenblad. En niet met een Parmezaanse kaas, met met een rauwmelkse Gruyère. Deze smaakvolle kaas biedt geweldig tegenwicht tegen het kruidig smakende zevenblad.

Pesto van zevenblad

* 70 gr blaadjes zevenblad
* 20 gr pijnboompitten
* 30 gr Gruyère

Was de zevenblad goed in flink gezouten water.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Maal in een keukenmachine de zevenblad, pijnboompitten en Gruyère met zoveel olijfolie tot een smeuiige pesto.

6 reacties

 1. Marie Louise
  04/08/2011

  Hallo Edith,
  Je bent niet de enige met een liefde voor Zevenblad. In het kader van: “If you cann’t beat it, eat it!” ben ik eraan begonnen. Heerlijk roerbakken met uitje, knoflook, paprikapasta, peper en zout, serveren met rijst. Heerlijk.
  Goed recept van je pesto, ga ik snel eens maken.

  Ook in het kader van “If you cann’t beat it, eat it!” maar dan niet voor de vegetariers: onze eigen tuinslakken, zowel de petit-gris als de witgerande en geelgerande slakken. Heerlijk. Mag het alleen niet meer van mijn 8 jarige zoon. Weet niet hoelang ik dat nog vol ga houden, nu het voorjaar weer begonnen is.

  Groeten,
  Marie Louise

 2. Edith
  04/08/2011

  Ik heb de slakken die mijn tuin terroriseren nog nooit goed bekeken, geen idee of ze een wit of geel randje hebben. Ik zal de volgende keer eens kijken voor ze ik de schutting overgooi. (Nu duimen dat de buurman niet meeleest ;-).)

 3. RozeMarijn
  04/12/2011

  Oeh, wat heerlijk spannend klinkt dit. Mijn culihartje maakt een sprongetje.
  Jammer dat ik plantenblind ben en dus echt niet ga zien wanneer iets zevenblad is.

 4. Edith
  04/13/2011

  Het heeft zeven blaadjes… Ken je niet iemand met een tuin in de buurt die wel wat van plantjes weet? Of ben je een keer toevallig hier in de buurt?

 5. RozeMarijn
  04/13/2011

  Ik zal ‘s rondkijken.

 6. josje mulder
  04/07/2012

  Nu heb ik vernomen dat vrouwenmantel het zevenblad kan verslaan.En dat je zevenblad niet moet wegschoffelen doch moet afknippen.Gisteren een salade gemaakt van komkommer,tomaten,wat koriander en flink veel zevenblad.Weet je,het is erg gezond.Vol vitaminen en mineralen.Mijn tuin staat er steeds vol mee.Ik heb ook een recept voor soep ervan.

  neem hiervoor een bosje peterselie,een bosje basilicum en een flink bosje zevenblad.Wat olijfolie,2 ltr tuinkruidenbouillon en 125 ml room culinair.
  Snipper de kruiden fijn en bak ze al roerend in de olie.De bouillon erbij gieten en 20 min laten pruttelen.Dan de room toevoegen en iets in laten koken.

  Groetjes van een Aegopodium podagraria fan

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn