Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 06 04 2011, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Bieten-raapstelensalade met gerookte meerval

Het is toch altijd leuk hoe een en ander op je bord kan samenvallen. Op de markt had ik raapstelen gekocht. Later, weer even terug in Lombok, kocht ik prachtige witte bieten. Dit weekend kocht ik bij de opening van de AardbeienAcademie gerookte meerval. En zo verzamelde ik onbewust achter elkaar de ingrediënten die samen een zeer smakelijke maaltijdsalade zouden gaan vormen.
De basis voor dit gerecht ligt besloten in een recept uit het kookboek Moro Londen. Hun bietensalade met pistachenotendressing stond al een tijdje op mijn nog-uit-te-proberen-lijstje. En in Smaakvrienden zag dat ik ook de raapstelen en gerookte vis heel makkelijk in het gerecht kon onderbrengen.

De meerval kwam van Viskwekerij De Stroom. Bij de AardbeienAcademie zag ik hoe meervalfilets ter plekke in een prachtige zwarte ronde ton gerookt werden. Op een broodje proefden we al wat van deze lekkernij en ik hoefde Meneer Eediete nauwelijks te overtuigen dat we een hele filet mee naar huis moesten nemen. Een eventuele volgende keer ook niet…

Bieten-raapstelensalade met gerookte meerval

* 3 rauwe bieten
* 1 flinke bos raapstelen
* 100 gr ongepelde pistachenoten
* 1 el verse muntblaadjes
* schil van een halve citroen
* lekkere olijfolie
* 1 tl citroensap
* 1 tl oranjebloesemwater

Verpak de bieten in aluminiumfolie en rooster ze in een oven van 180 graden in ca 1,5 tot 2 uur gaar (afhankelijk van de grootte).
Hak de pistachenoten in de keukenmachine fijn. En meng ook ongeveer 2 eetlepels kleine raapsteelblaadjes, de munt, citroenschil- en rasp, het oranjebloesemwater en zoveel olijfolie tot het een stevige massa is.
Pel de bieten en snijd ze in dunne plakken.
Was de raapstelen en verdeel de blaadjes over 2 borden en leg de bieten erover. Giet de pistachenotendressing erover en verdeel de gerookte meerval over de borden.
Maak het restje van de in de keukenmachine achtergebleven dressing wat dunner door er nog wat olie en citroensap aan toe te voegen, waarmee je aan tafel de raapstelen nog op smaak kunt brengen.

Mocht ik ooit weer witte bieten tegenkomen, dan probeer ik ze rauw. Nu werden ze erg vochtig en daardoor wat smakeloos.

2 reacties

 1. Angelique
  04/08/2011

  Wow Edith, dit is echt een verfijnde combinatie. Witte bieten kun je inderdaad vaak beter rauw laten, dan flinterdun schaven en even in de dressing laten liggen.
  Ook ‘chips’ gaat heel goed, papierdun schaven (op Japanse madoline)of snijmachine. Licht bestrijken met olijfolie en in de oven bij 90 graden (met vochtverdamper)laten drogen tot ze krokant zijn.
  Culinaire groet, Angélique Schmeinck

 2. Edith
  04/08/2011

  Hoi Angélique, leuk dat je ook hier even langskomt. Het was inderdaad een ‘mooi’ gerecht. Het drogen van de bieten is ook een leuke tip, ga ik een volgende keer proberen. Ik heb net op de markt weer allerlei andere ingrediënten gekocht, dus ik ga zo weer in je boek bladeren!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn