Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 26 03 2011, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

Raapstelenstamppot met geitenkaas en chips van rauwe ham

De lente is begonnen! Dat is niet alleen te merken aan het stralende weer van afgelopen week, maar ook de eerste bladgroenten gaan zo langzamerhand de knollen en wortels vervangen. Op de markt vond ik het levende bewijs ervan: raapstelen! En omdat ik groenten die nieuw in het seizoen kom altijd eerst op vertrouwde manier eet, aten we deze week raapstelenstamppot. In het kookboek Smaakvrienden (hebben jullie het inmiddels al gekocht?) zocht ik inspiratie voor de aankleding ervan, en vond die natuurlijk ook. De beste vrienden krijgen ook in mijn ingrediëntenlijstje een vermelding.

Raapstelenstamppot met geitenkaas en chips van rauwe ham

* 2 bosjes raapstelen
* 600 gr kruimige aardappelen (B voor aardappelpuree)
* scheutje melk
* klont boter
* 170 gr zachte geitenkaas (B)
* 6 plakken rauwe ham, iets dikker gesneden dan de slager normaal gesproken doet
* peper en zout
* paar takjes dragon (B)

Schil de aardappelen en kook ze in weinig gezouten water gaar.
Verwarm de oven (200 graden) of bovengrill voor.
Verwijder de steeltjes en lelijke blaadjes van de raapstelen en was ze met flink wat zout (om eventuele beestjes te doden). Laat ze uitlekken in een vergiet en snijd ze daarna grof.
Laat een koekenpan heet worden en bak de ham daarin tot ze enigszins krokant wordt. Laat op keukenpapier uitlekken.
Giet de melk en boter in de koekenpan en laat deze op de restwarmte warm worden, respectievelijk smelten.
Druk de aardappelen door een aardappelpers fijn en roer de warme melk, gesmolten boter en raapstelen erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Maak mooie torentjes van de puree mbv een steker en verdeel de geitenkaas en laat nog even onder de grill gratineren.
Hak intussen de dragon fijn.
Haal de borden uit de oven (pas op, ze zullen heet zijn), verdeel de plakjes krokant ham erover en garneer met de dragon.

Voor het mooie effect druppelde ik nog wat prachtig rode paprikaolie van Lekkers uit Hongarije erover.

Met mijn toestemming staat dit bericht ook op de blog van Smaakvrienden. Neem er eens een kijkje om te zien hoe anderen zich door dit prachtboek laten inspireren. En stuur gerust ook je eigen creaties in!

4 reacties

  1. MrOoijer
    03/26/2011

    Wat een leuk recept!

  2. Edith
    03/27/2011

    Dank je MrOoijer. En wat leuk dat je hier weer eens komt buurten!

  3. MrOoijer
    03/27/2011

    Nou, ik vind je nog steeds leuk hoor:-)

    Ik maakte afgelopen week ook raapsteeltjesstamppot met gewone hollandse gehaktballetjes (nou ja, wel een beetje komijn) en een sausje met prei en mosterd. Ook een succes.

    Saus: prei-ringen stoven in wat boter 20 m, dan nog eens even zo lang doorstoven in paddenstoelenfond en room, glad pureren met de staafmixer en verder op smaak maken met een mestip garam masala en een paar tl mosterd.

  4. Edith
    03/27/2011

    Klinkt ook goed! En ik kreeg op twitter de tip om bij de raapstelenstamppot koekjes van oude pittige kaas te maken. We kunnen wel even vooruit met die raapstelen. Maar heel andere gerechten er mee maken is ook wel leuk… Lastig hoor, al die keuzes over lekker eten ;-)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn