Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 10 03 2011, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Schorseneren-wortelgratin

Een tijdje geleden kreeg ik een ingeving. En daarom stonden deze week weer schorseneren op tafel. Ik moest en zou weten of het trucje echt werkt. En ja, je hoeft nooit meer bang te zijn voor vieze handen als je schorseneren geschild hebt.
Want wat is het geval? Als je schorseneren schilt, scheiden de lange stengels een kleverig goedje af dat op je handen gaat zitten. Ook kleuren je handen een beetje oranje. En met gewoon je handen wassen, krijg je het er nauwelijks af. Keukenmeidenverdriet! Schillen onder water, of met handschoenen aan, dat is dan het devies. Maar mijn truc werkt ook.
Zet een bak water met wat citroensap klaar. Pak zonder handschoenen of andere voorbereidingen de vuile schorseneren beet en schil ze met een schilmesje. Het vooraf afspoelen van het zand heb ik laten zitten. Je handen worden er koud van en ach, dat zo’n schilmesje er op termijn bot van wordt.. mijn la ligt er vol mee. Schil dan de schorseneren, gewoon heldhaftig met blote handen. Vertrouw me maar! Spoel ze eventueel nog af onder de kraan, snijd ze in stukken en doe ze in de kom met het aangezuurde water. Schil zo alle schorseneren en ja, je handen worden vies en plakkerig. En omdat je vooraf niet het zand van de schorseneren hebt gespoeld, kleeft dat ook nog lekker aan je handen. Als je alle schorseneren geschild hebt, was je je handen met warm water en zeep. Hiermee krijg je je handen al een beetje schoon. Maar dan komt de truc: wrijf je handen goed in met olie en was daarna je handen nogmaals met warm water en zeep. Schoon!

Ik at de schorseneren zoals ik las in Home Made, het terecht bejubelde eerste kookboek van Yvette van Boven. Maar dan toch een klein beetje anders. Het was juist die lichte hint van de blauwe kaas bij de schorseneren die bij ons in de smaak viel. In het oorspronkelijke recept wordt naar verhouding aanzienlijk meer blauwschimmelkaas gebruikt.

Schorseneren-wortelgratin

* 500 gr schorseneren
* 300 gr winterpeen
* 500 gr aardappelen
* 1 teen knoflook
* flinke klont boter, wat melk
* 100 ml room
* restjes kaas; ik had ca 40 gr gorgonzola dolce en evenzoveel roomkaas
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Stamp ze tot een puree, of haal ze door een pureeknijper en roer ze met boter en melk tot een smeuiige aardappelpuree (hier meer tips).
Schil intussen de schorseneren en snijd ze in 3 of 4 stukken. Schil ook de wortels en snijd ze in even grote en even dikke stukken als de schorseneren. Doe ze in schoon water en kook daarin de groenten met wat zout in 8 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken.
Laat intussen de room met de kaas en plakjes knoflook warm worden, roer door en breng op smaak met peper en zout.
Doe de puree in een ingevette ovenschaal en strijk het plat.
Leg daarop de uitgelekte schorseneren en wortelrepen en giet de gesmolten kaas erover. Laat 10 tot 15 minuten in de oven gratineren.

Lekker met een gebakken koteletje van schaap. Daarover later meer!

5 reacties

 1. RozeMarijn
  03/11/2011

  Leuk dat je trucje werkt, maar uhm… beetje omslachtig aangezien je ze ook gewoon onder water kan schillen toch? :p

 2. RozeMarijn
  03/11/2011

  Oja! Ik maakte onlangs een traditionele gratin (ik ben van de zonder-kaas met slagroom school) en daar deed ik ook flinterdun plakjes pastinaak door. Erg lekker.

 3. Edith
  03/11/2011

  Maar onder water schillen vind ik juist weer zo’n gedoe (schreef ik toen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=736). En je krijgt er koude handen van..

  En gratin, ja, zonder kaas! Alleen slagroom en flinterdunne niet voorgekookte aardappel. En schorseneer, leuk idee! En dunne plakjes biet zijn ook leuk om erbij te doen, kleuren de aardappels eronder leuk rose.

 4. Okke
  03/13/2011

  Goede truc met de olie! Ik ga het zeker proberen. Of ik van mijn geloof afval…het schillen met keukenhandschoenen werkt prima en is snel, gewoon met een dunschiller. Je krijgt ook geen koude handen.

 5. Edith
  03/14/2011

  Ja, dat is zeker ook handig, met keukenhandschoenen. Maar goed, vorige keer stonken de mijne zo naar schoonmaakmiddelen dat ik geen zin had om mijn schorseneren daarmee te schillen. En zo kwam ik hier op uit!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn