Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 08 2006, en geplaatst in de categorie recensies.

[restaurant] broodnodig

Van Petra kreeg ik de tip om eens bij Broodnodig¬ in Utrecht te gaan lunchen. Leuk idee voor een¬ zaterdagse brunch: eerst lekker uitslapen en dan¬ de stad in voor het ontbijt. Ondanks een kleine speurtocht op internet (broodnodig heeft geen eigen website!¬ ‘t blijft verbazingwekkend) was het niet eenvoudig te vinden. De Mariaplaats blijkt ook om de hoek door te gaan, daar bij die parkeerplaats.

Broodnodig is een klein zaakje met enkele tafeltjes en stoeltjes buiten. De¬ aankleding is hip maar rustig en¬ binnen staan nog¬ zeker 9 tafeltjes. Bij binnenkomst loop je direct tegen de bar annex keuken aan, die vol staat met allerlei taarten en gebak. Heerlijke geuren komen daar vanaf! Echter, deze zaterdag kwam er ook wat gesnauw vandaan. De bediening bleek aardig overspannen en daarmee zeg ik geen woord te veel. Het wachten was op de nieuwe Ralph Inbar die met een stralende lach zou komen aanlopen en zeggen dat het allemaal niet echt¬ was. Maar die kwam niet. Een kleine impressie van ons bezoek.

Ondanks dat het zaakje zo klein is, werd ons bezoek niet snel opgemerkt. Dat is jammer, maar dat valt goed te maken. De bediening leverde intussen, zoals gezegd, genoeg vermaak. Over een bestelling van een klant, die tegen de kaart in notenbrood met tonijnsalade bliefde, werd luid door de zaak geroepen dat dit van “bad taste!” getuigt. Kort daarna werd √©√©n van de jongens in de bediening op en in niet mis te verstane toon en woorden verzocht toch iets duidelijker te schrijven. Onze¬ buren kregen hun twee smoothies van¬ de zoon des huizes (een jaartje of 10 oud?) met de mededeling dat hij niet wist wie welke had besteld, waarna hij zich omdraaide en wegliep, de buren in verbijstering achterlatend. Diezelfde¬ buren hadden een¬ broodje met gekookt ei besteld. Deze was (om half 1 ‘s middags) al op. Dat kan gebeuren en¬ als alternatief werd een gebakken eitje geboden. Nadat de serveerster dat aan de bar/keuken had doorgegeven, werd nog even door de zaak geroepen dat een gebakken eitje erg lekker zou smaken met de kaviaar. Dat had de serveerster aan het tafeltje ook al gezegd. Bij het afrekenen mochten we zelf onze bestelling opsommen, het aanwijzen van het tafeltje voldeed niet.

Als het eten ergens van niet zulk goede kwaliteit is, maakt de sfeer vaak veel goed. Andersom is dat toch een stuk lastiger. Hoe kan je nu genieten van je broodje als je last hebt van kromme tenen en plaatsvervangende schaamte? Want dat moet wel gezegd worden, het eten was top! De ciabatta met chorizo, fetacrème en tapenade wat iets uit balans met een te dunne plak chorizo. Maar het notenbrood met geitenkaas, vossenbessen en geroosterde pompoenpitten was uitmuntend. Ook de booster van versgeperste sinasappelsap, meloen en munt was om over op te scheppen en de cortado was sterk zoals ie hoort en werd netjes geserveerd met een glaasje water.

Gelukkig kan je ook afhalen.

Broodnodig, Mariaplaats 29, Utrecht, 030 2211531

8 reacties

 1. Gerrit Jan
  08/21/2006

  Ha Edith, wat een verschrikkelijk relaas. We moeten ons maar troosten met de gedachte dat uit zulke belevenissen soms veel moois groeit. John Cleese moet ook ooit zoiets hebben meegemaakt naar aanleiding waarvan hij Fawlty Towers bedacht. En nu dus weer dit buitengewoon onderhoudende stukje van jou. :-)

  Volgens mij maken we allemaal op zijn tijd zulke vertoningen mee. Maar jou moeten ze de laatste tijd wel vaak hebben. Lulu trof me ook al niet als buitengewoon geslaagd, qua bediening dan.

 2. eediete
  08/21/2006

  Haha, John Cleese had bij Broodnodig zeker goede ideeŽn opgedaan voor een volledig nieuwe serie. Wat een vertoning was dat zeg! Het leuke is dan wel dat je met je buren aan de praat raakt, hetgeen normaal gesproken wat minder snel zou gebeuren. Lulu was op die kleine missertjes na verder top, hoor! (of ben ik nu mijn normen aan het verlagen?)

 3. Gerrit Jan
  08/22/2006

  Ik hoor het al: de twijfel slaat toch toe! :-) Misschien moest ik weer eens een nieuw rondje ober-onhebbelijkheden posten. Een speech onderbreken met de vraag of er nog drinken gewenst is? Je zult toch hťťl goed moeten koken om het bij mij dan weer goed te krijgen.

 4. eediete
  08/22/2006

  Maar het eten bij Lulu was zeker goed en de sfeer ook. Want we waren daar toch om iets te vieren. En ik geloof ook niet dat mijn andere tafelgenoten zich er heel erg aan stoorden. Dan ga ik me daar niet in mijn uppie zitten ergeren hoor, dat vind ik zo ongezellig. Ik schrijf het wel van me af ;-).

 5. Gerrit Jan
  08/22/2006

  Nee, ergeren is alleen leuk als groepsactiviteit. Maar dan kan het ook hťťl leuk zijn. Zelfs als je het daarna nog van je afschrijft. ;-)

 6. eediete
  08/22/2006

  Inderdaad!

 7. Petra de Hamer
  08/31/2006

  O wat vreselijk dat ik jou hier heen heb gestuurd! Ik heb hier nog lekker in een waterig zonnetje gezeten. Wat een drama. Dit soort tips durf ik nu ťcht niet meer te geven haha! Ik moet gelijk denken aan een prachtig verhaal uit Antwerpen. Het klinkt als een practicle joke…
  Een man gaat eten bij restaurant A en bestelt tonijn. Na 45 minuten brengt de ober een bord waarop duidelijk een witte vis ligt. De man zegt: dit is geen tonijn. Nee zegt de ober, “d’n tonain was oep”.

 8. frank
  12/29/2007

  ah, wat jammer; zelf heb ik hier al zo’n 20 keer gegeten en genoten; altijd smakelijk, ambachtelijk, zowel de salades, broodjes, taart als koffie. beste adresje in utrecht, naast de Bakkerswinkel. Maar niet verder vertellen hoor, het is al zo moeilijk een plekje te bemachtigen ;-)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn