Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 15 02 2011, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Onderwerpen:

, , ,

Geroosterde zoete aardappelen met in ahornsiroop gebakken wild zwijn

Ik durf het bijna niet meer te zeggen. Maar als je eenmaal gaat koken met Smaakvrienden, wordt het erg verleidelijk om er altijd even in te kijken alvorens in de keuken aan de slag te gaan. De basis van het menu van gisteravond wist ik al: zoete aardappelen wilde ik roosteren, een stukje wild zwijn gewoon in de pan bakken en ik had nog sla. En dus keek ik alleen voor de smaakmakers nog even in het boek. Daarin las ik dat zoete aardappelen (onder andere, ze hebben vele beste vrienden) leuk samen gaan met 5-spicepoeder, sinaasappel en ahornsiroop.
5-Spicepoeder, dat is misschien wel het minst gebruikte potje in mijn specerijenla. In de nieuwste aanwinst in mijn boekenkast, The Oxford Companion to FOOD van Alan Davidson, las ik dat dit Chinese mengsel bestaat uit steranijs, venkel, kruidnagel, cassia (Chinese kaneel) en sechuan peperkorrels (of gember of kardemon). Daar zitten toch wel een paar van mijn favoriete smaken (venkel, kaneel) in.

Dit gerecht ontlokte Meneer Eediete de uitspraak dat het toch wel een superboek moet zijn, dat Smaakvrienden. Ook de eerdere gerechten die ontstonden na een blik in het boek, Pappardelle met romige aardpeer en coquilles met knapperige hazelnoten-venkelkorst en Gegrilde schorseneren met polenta en gebakken paddenstoelen, bleken immers erg lekker en blogwaardig. Het idee om de ahornsiroop te gebruiken bij het vlees, ontleende ik aan een vage herinnering aan een recept van Jamie Oliver.

Geroosterde zoete aardappelen met in ahornsiroop gebakken wild zwijn

* 500 gr zoete aardappelen
* 1 sinaasappel
* snufje 5-spicepoeder
* 2 stukjes mals wild zwijn
* flinke klont boter
* 2 flinke tl ahornsiroop
* peper en zout
* sla voor erbij

Laat het vlees uit de koelkast op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in de lengte in parten.
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes uit de vliesjes (zo heb ik het geleerd). Vang het sinaasappelsap tijdens het uitsnijden op in een kom.
Meng 3 eetlepels van het sinaasappelvocht met een snufje 5-spicepoeder en 3 of 4 eetlepels olijfolie. Rol de partjes aardappelen hierdoor en schuif ze in de oven. Rooster de zoete aardappelen in ongeveer een half uur gaar en enigszins krokant.
Doe de sinaasappelpartjes en de rest van het sap in de kom voor de salade. Draai er peper en zout over en roer eventueel een schepje honing door het sap. Maak de sla schoon en doe ze in de kom. Giet vlak voor het serveren olijfolie over de sla en hussel alles door elkaar. Zou je de olie eerder toevoegen, dan vallen de sinaasappelpartjes uit elkaar.
Dep het vlees droog en bestrooi het aan alle kanten met peper en zout.
Verwarm – halverwege de baktijd van de bataten – de boter in een koekenpan en bak hierin het vlees rondom bruin aan. Draai het vuur laag, giet over beide stukjes vlees de ahornsiroop en draai het vlees daarin om. Laat het vlees op lager vuur verder garen tot net niet doorbakken. Haal het vlees uit de pan en laat het onder aluminiumfolie nog even rusten. Je kunt van de achtergebleven sappen in de pan nog een jus maken door er vocht/bouillon aan toe te voegen en dit op flink vuur in te koken.
Serveer de geroosterde bataten met de stukjes wild zwijn en de salade.

Met mijn toestemming staat dit bericht ook op de blog van Smaakvrienden. Neem er eens een kijkje om te zien hoe anderen zich door dit prachtboek laten inspireren. En stuur gerust ook je eigen creaties in!

2 reacties

  1. Yvon
    02/16/2011

    5-spicepoeder gebruik ik ook niet vaak; in de drumsticks van Ramon Beuk wel erg lekker. En nu je venkelzaad en ahornsiroop noemt: daar zocht ik hier in de buurt naar, maar AH en C1000 verkopen het niet, raar. Naar het centrum dus, is maar 10 minuten alleen ga ik je hier maar niet vervelen over strippenkaarten, passen en stakend vervoer waardoor de toko en biowinkel op de uitstellijst staan :-(

  2. Edith
    02/16/2011

    Maar de toko en biowinkel heb je dan wel heel fijn naast elkaar bij jou in het centrum! Ik heb ze beiden in mijn nieuwe centrum nog niet gevonden. Wel iets erbuiten, in de wijk Woensel nota bene.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn