Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 02 2011, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Onderwerpen:

, , , ,

Witloftaartjes

Dat het recept Pasta met romige aardpeer en coquilles ook het blog van het kookboek Smaakvrienden heeft gehaald, dat smaakte letterlijk naar meer. Het enige probleem is dat ik vaak al in de geest van Smaakvrienden kook. Ik zie een ingrediënt en in mijn hoofd komen dan als vanzelf de lekkerste combinaties op. Vaak werkt dat extra goed als ik me moet beperken met wat er nog in mijn (goed gevulde weliswaar) voorraadkast staat.
Het mooie van het het boek Smaakvrienden is dat het zo’n beetje alle mogelijke combinaties geeft. Je kunt nu eenmaal niet alles onthouden en door het boek aan vergeten combinaties worden herinnerd of juist nieuwe opdoen. Vooral met wat minder gebruikelijke groenten, zoals de aardperen van vorige week, werkt dat goed.
Maar je begrijpt het inmiddels, het idee om deze witloftaartjes te maken, kwam zonder het boek. Op de markt kocht ik witlof. Daarna liep ik de AH binnen en zag ik dat in de Allerhande witlof centraal stond. Witloftaart was één van de recepten, en zo ik wist wat ik op tafel zou zetten. Ik koos er alleen voor om ‘m met zachte geitenkaas te maken, zoals ik me herinnerde uit het kookboek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt. Maar verder maakt ik de taart naar eigen inzicht, het werden er uiteindelijk zelfs vier.

Witloftaartjes

* 6 stronkjes witlof
* 2 uien
* paar takjes tijm
* scheut olijfolie
* 4 plakjes bladerdeeg
* 200 gr geitenkaas
* 1 el honing
* peper en zout
* evt paar dikke plakjes rauwe ham

Laat de bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier en schuif deze op een ovenplaat de oven in. Na een minuut of 5 à 10 gaan de plakjes bol staan. Haal ze uit de oven.
Pel intussende ui en snijd ze in dunne halve ringen. Verwarm een deel van de olijfolie in een brede pan met dikke bodem en bak daarin op laag vuur de uien zacht (ca 8 minuten).
Halveer intussen de stronkjes witlof en snijd ze daarna in heel dunne reepjes.
Haal de uien uit de pan, verwarm de rest van de olie en bak daarin op wat hoger vuur de witlof met de tijmblaadjes. Schuif na een paar minuten de witlof aan de kant en schep de honing in het midden van de pan. Laat deze smelten en roer ze daarna door de witlof. Laat nog even meebakken.
Snijd een vierkantje uit de bovenkant van de bolstaande plakjes bladerdeeg en bewaar het. Zorg ervoor dat de onderkant heel blijft, zodat een bakje ontstaat.
Meng de uien met de witlof, stukjes geitenkaas, en naar wens de rauwe ham, die je in reepjes gesneden hebt. Breng op smaak met peper en zout. Vul hiermee de bladerdeegbakjes, het hoeft niet netjes. Kan ook niet, want je hebt waarschijnlijk te veel groenten voor wat goed in de bakjes past. Prop het gerust een beetje in elkaar. Dek de taartjes af met de stukjes uitgesneden bladerdeeg
Zet de bakjes nog minimaat 10 minuten in de oven zodat de bladerdeeg gaar kan worden en de kaas een mooi kleurtje krijgt.

Uiteraard heb ik thuis nog even in het boek gekeken of het smaaktechnisch wel een beetje klopte, wat ik verzonnen had. Tijm en balderdeeg worden niet genoemd rondom de witlof, honing ‘mag’ alleen oranjebloesemhoning zijn, en, hoera, de geitenkaas stond in het cursieve lijstje van algemeen aanbevolen smaakmakers. Ach, wat deert het eigenlijk! Wij hadden er een prima maaltijd aan, die het waardig was om over te bloggen.

.

4 reacties

 1. PaulO
  02/09/2011

  Ik snap alleen niet hoe ik door een PLAK bladerdeeg te bakken een BAKJE krijg. Als ze bol staan is er toch geen bodem? En toch moet ik een vierkantje eruit snijden om het te vullen …

 2. Edith
  02/09/2011

  Bladerdeeg bestaat uit heel veel dunne laagjes deeg met lucht ertussen. Tenminste als je ze verwarmt, dan komt er ruimte voor de lucht tussen de laagjes. De bovenste laagjes van het bladerdeeg komen dan als het ware los van de onderste. Is het zo een beetje duidelijk?

 3. PaulO
  02/09/2011

  Cristal clear. Had ik zelf moeten bedenken. Dank je voor het geduld …

 4. Edith
  02/09/2011

  Oh, geen probleem hoor PaulO. Als ik geen geduld had, zou ik ook mijn kookcursus niet moeten geven. En dat vind ik juist erg leuk, mensen van alles vertellen en leren over koken en eten! Ook via deze blog, dus..

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn