Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 02 2011, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Onderwerpen:

,

Zeg eens eerlijk…

hak
… wanneer at jij voor het laatst groenten uit pot of blik? En welke waren dat?

Ik kan het me eerlijk gezegd nauwelijks herinneren. Natuurlijk, tomaten en tomatenpuree uit blik gebruik ik geregeld. En af en toe ook peulvruchten zoals kikkererwten komen hier vanuit blik op tafel. Maar verder..

Mijn vraag is ingegeven door het bezoekje dat ik gister aan de fabriek van HAK bracht. We kregen er uitleg over hoe (snel!) producten vers van het land in een potje worden gestopt. Ook discussieerden we. Onder andere over de gezonde aspecten van groenten uit pot, maar lang duurde dat niet. Iedereen inmiddels er inmiddels wel van overtuigd dat je groenten uit pot of blik om gezondheidsreden niet in het schap hoeft te laten. En ze zijn ook verser verwerkt dan het ons lukt als we de groenten in de winkel kopen, die zijn vaak dagen oud.
Maar de culinair geïnteresseerden die gister bij HAK waren, kopen deze groenten niet, en dat is vanwege de smaak. Want ik herinner me vooral die slappe sperziebonen en worteltjes die uit een potje komen. En HAK heeft het geprobeerd, sperziebonen met een bite, maar ze kregen nog nooit zoveel klachten. “Als ik knapperige sperziebonen wil eten, dan maak ik ze zelf wel klaar”, kregen ze onder andere te horen. Onze conclusie was: wanneer het in tijd veel verschilt, maar in eindresultaat niet, dan kopen we groenten uit blik of pot, anders niet. En dan komen we vaak op peulvruchten, met uitzondering van de bruine – slecht imago – boon.

Hoe zit het bij jou?

.

24 reacties

 1. Edith
  02/04/2011

  Ik ‘moet’ er trouwens de komende tijd aan geloven; ik heb een paar potjes mee naar huis gekregen!

 2. Norbert
  02/04/2011

  Ai. Een oproep tot bekentenis. Het enige ingeblikte/ingepotte dat we kopen is gepelde tomaten in blik, soms augurken en zilveruitjes. (Augurken maken we zelf in.) En bruine bonen van Hak. Dat is vanwege het volgende: als ik geen zin heb om te koken, of niet in de gelegenheid ben, kookt mijn geliefde mrs. M. En zij houdt niet zo van koken maar wel van bruine bonen. Dan wordt het meestal iets dat op chili con/sin carne lijkt. Dus eens in de anderhalf a twee jaar koop ik een tray met 12 grote potten Hak bruine bonen.

 3. Edith
  02/04/2011

  Haha, ik zie je al gaan met die bruine bonen. Wij gebruiken in de chili ook wel eens capucijners uit blik of kidneybonen. En je verzint t niet; het is een gerecht dat ik nooit maak, maar Meneer Eediete is er een ster in! (Evenals in andere gerechten, trouwens.)

 4. erica
  02/04/2011

  op vakantie met de zeilboot is een blikje of potje wel handig.
  en ik gebruik nog wel eens een potje/blikje mais.
  verder: tomaten, augurken, uitjes, bruine bonen/capucijners.

 5. Sabina
  02/04/2011

  Kikkererwten uit blik. Gisteren nog! Heel snel geroerbakt met komijn en chilipoeder en dan over een salade. Ook de beste short cut voor hummus, trouwens, die kikkererwten uit een blikje.

 6. Edith
  02/04/2011

  Ja, daar gebruik ik kikkererwten ook vaak voor, Sabina. Of in een ‘Spaanse’ salade met uitje, ook lekker.
  En wat doe jij trouwens met bruine bonen, Erica?

 7. nikky
  02/04/2011

  rode kool omdat ik er geen vond bij de groentenman maar hij ze wel in een pot van hak had staan! kids were happy dus de mama ook :-)

 8. Johannecke
  02/04/2011

  olijven, mandarijnen (voor in de witlofsalade), witte boontjes in tomatensaus voor het zondags ontbijt, tomatenpuree, soms kikkererwten, kidneybeans en zo, exoten als waterkastanje, lychees, bamboeshoot, en verder heb ik wel van alles staan “voor het geval dat….” maar dat geval komt gewoon niet; hier in huis is overigens een strijdpunt of erwten uit blik of die uit de diepvries nu juist lekker of niet te eten zijn.

 9. erica
  02/04/2011

  en ik heb twee blikjes kastanjepuree staan… wat zal ik daar eens mee doen?

 10. PaulO
  02/04/2011

  Tja, van Hak. Wel zeer vaak de peulvruchten en tegenwoordig vaak de appelmoes (want ik heb hier een 5-jarig monster dat ‘met appelmoes’ tenminste z’n groenten wegkrijgt …)

 11. Edith
  02/04/2011

  Goede voorraad Johannecke, veel dingen die je noemt heb of had ik ook wel staan. En kastanjepuree, Erica, die heb ik ook. Ik had er wel plannen voor, maar welke dat waren?
  En lust die kleine ook zelfgemaakte appelmoes, PaulO?

 12. Edith
  02/04/2011

  O, en ik pleit voor de erwten (en mais!) uit vriezer!

 13. PaulO
  02/04/2011

  Nee Edith, zelfgemaakt lussienie. Hij vindt altijd een ‘brokje’, iest dat ik niet goed geplet/gemalen heb. En mijn appelmoes is te zuur!?
  Moeilijke leeftijd, tomatenketchup is cool, maar pappa’s eigen tomatensaus is definitief yuk want hij vond (toch nog) een flintertje GROEN (basilicum) …

 14. Edith
  02/04/2011

  Haha, ik vermoedde al zoiets, vandaar mijn vraag!

 15. erica
  02/04/2011

  ik wilde ooit kastanje chocoladetaart maken en hartige taartjes.
  misschien het weekend?
  of zou het in de ravioli iets zijn?

 16. Edith
  02/05/2011

  In de ravioli? Hmm, moet je wel andere smaakmakers bij hebben, lijkt me. Gooi t door de spruitenstamp? En waarom niet alsnog die kastanje-chocoladetaart Erica?

 17. Paulinecuisine
  02/07/2011

  Eten uit blik/glas geeft geen “gezond” gevoel. Dan liever uit de diepvries bv doperwtjes & mais. Mandarijn uit blik schijnt erg slecht te zijn, die worden eerst in het zoutzuur gelegd omdat ze dan makkelijker te pellen zijn. En perzikken uit blik zijn helemaal geen perzikken (ze zien er allemaal identiek uit) maar pulp met toevoeging in perzikvorm. Maak gewoon alles zelf, het is zo leuk en lekkerder!!

 18. Edith
  02/08/2011

  Maar ook geen bonen uit pot of blik, Pauline? Of week je altijd zelf gedroogde?

 19. Yvon
  02/09/2011

  Blikken tomaten in elk geval, verder kidneybonen en mais, heel soms perziken. Kastanjepuree wel gehad voor chocoladetaart (uit een oude TIP en die van Nigella), geen succes. Ook niet als soep, dus geen kastanjeblikken meer. Ohja, palmharten, artisjokken en bamboescheuten, en verse asperges combineer ik voor soep soms met blikasperges. Oops, best veel blikken eigenlijk.

 20. Edith
  02/09/2011

  Oh, maar dat zijn wel de culi-verantwoordde blikken, Yvon, dus maak je geen zorgen! ;-)

 21. Yvon
  02/09/2011

  Vergeet ik de ananas, op zich nog ok, maar deze schotel maakt A. daarmee http://www.ah.nl/recepten/recept?id=97172&rq=ananas+tonijn Net als een Kapsalon niet zo vreselijk als het klinkt, maarre… ik sla even over dan.

 22. RozeMarijn
  02/13/2011

  Ben je alweer bij HAK geweest? Vorig jaar toch ook? Of kluts ik nu met een andere kookblogger.

  En om antwoord op je vraag te geven: ik zou het niet weten. Ik heb het zelf (op de genoemde tomaten na) nog nooit gekocht.

  Aannemende dat je artisjokharten ook niet meetelt…

 23. Edith
  02/13/2011

  Nee, ik was er voor het eerst hoor! Misschien verwar je me met Lizet, die was er al eens geweest. Enne, je mag alles opbiechten over pot of blik, ik ben gewoon nieuwsgierig.

 24. Martine Dijkhuizen
  02/11/2013

  Appelmoes, blik tomaten, gesneden bonen en witte bonen, doperwten, mais, ananas of andere vruchtjes, kidneybonen….. het is soms gewoon makkelijk om wat blikken in huis te hebben.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn