Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 01 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Mapo Tofu zonder tokobezoek

Niet alleen kreeg ik reacties onder mijn noodkreet voor tips en recepten met tofu, maar ook via twitter kreeg ik hulp. Zowel van @Raay als @kokrobin kreeg ik het advies om er Mopu Tofu van te maken. En als twee mensen het zeggen…
Hun recepten verschilden wel enigszins en daarbij waren niet alle ingrediënten zonder een bezoekje aan een toko te verkrijgen. Ik las beider recepten (die van Kok Robin staat hier) en ging toen maar gewoon in de keuken aan de slag met wat ik wel in huis had.

Mapo Tofu zonder tokobezoek

* 300 gr tofu
* 200 gr half-om-half gehakt
* 2 sjalotjes
* 2 tenen knoflook
* stukje verse gember
* 3 el sesamolie
* 5 el donkere sojasaus
* 1 el rijstazijn
* 3 el bloem
* 1 dl kippenbouillon
* 2 el sesamzaadjes
* 1 tl sichuan peperkorrels
* peper en zout

Wikkel de tofu in een schone doek, leg deze in een vergiet en zet er iets zwaars op, zodat de tofu kan ontwateren (tip van Anne-Riet).
Meng de gehakt met 2 eetlepels sojasaus met 1/2 eetlepel rijstwijn en laat als het kan een paar uur marineren.
En als het etenstijd wordt:
Haal de tofu uit de doek en snijd ze in kleine blokjes. Meng wat peper en zout naar smaak (lekker veel!) door de bloem en rol hier de tofublokjes doorheen.
Laat wok warm worden op het vuur en rooster daarin de sesamzaadjes met de gemalen sichuan peperkorrels. Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Verwarm 2 eetlepels sesamolie en bak hierin het gehakt rul en liefst lekker krokant. Haal het uit de pan en houd het warm.
Bak in het achtergebleven bakvet (en eventueel wat extra olie) de tofu op lekker hoog vuur aan, zodat de blokjes een krokant korstje krijgen. Haal deze ook uit de pan en houd ze bij de gehakt warm.
Pel en snipper intussen de sjalotjes en hak de knoflook en gember fijn.
Verwarm opnieuw wat olie in de pan en bak hierin de sjalotjes kort aan en bak de knoflook en gember mee. Giet er nog 3 eetlepels sojasaus bij en laat even meebakken. Blus af met de hete bouillon en roer eventuele aanbaksels los.
Voeg dan de gehakt en tofu weer toe en laat op laag vuur pruttelen tot al het vocht ingedikt is.
Garneer met de geroosterde sesemzaadjes en sichuanpeper.

Lekker met gekookte witte rijst. En ik at er stukjes winterpeen bij, die ik in ca. 10 minuten droogkookte en op het laatst nog even in wat sojasaus en honing liet karameliseren.

En of het nu komt doordat ik het gerecht niet kon maken hoe het hoort, of de verkeerde tofu had, maar we waren nog niet echt overtuigd. Zolang we een hapje namen in combinatie met het krokante vlees, was het goed te doen. Maar zodra we de tofu zonder iets anders in onze mond hadden, hadden we nog zo onze twijfels. Maar goed, de eerste stap in tofuland is gezet, en wie weet waar de volgende me brengt. Reistips blijven welkom!

6 reacties

 1. Robin
  01/20/2011

  Zal een laffe hap geweest zijn ja, zo zonder chilibonensaus of iets wat daar op lijkt. Beetje als de mapo tofu in Chinese restaurants, ook zo nikserig. Chili moet erin!
  En nou ja, zachte tofu natuurlijk, die stevige is lang zo lekker niet. Die heeft een bijsmaakje dat je met zo’n saaie saus niet kunt onderdrukken en als je geen tofu gewend bent ook niet zult waarderen. Snap ook niet dat je de tofu ging bakken en dat het vlees krokant was? Eerlijk gezegd klinkt het me als een erg raar recept in de oren. Herken er weinig Chinees of Sichuanees in. Jammer hoor, want mapo staat absoluut in mijn top 10 van favoriete gerechten!

 2. Gerry
  01/20/2011

  Hoi, ik heb ook een aversie tegen tofu etc. Door mijn werk kon ik echter op een beurs verschillende kant-en-klaar smaken proeven en ik moet zeggen dat ik nu veel positiever ben! In de natuurwinkel: smaken pizza (echt bijna lekker, als een soort Italiaans omelet) en gerookte tofu met zonnebloempitten (beetje rookworst-idee).
  Nu nog mijn gezin overtuigen!

 3. Edith
  01/21/2011

  Kom kom, Robin. Als t echt ‘een laffe hap’ zou zijn geweest, zou ik het niet zo uitgebreid beschreven hebben. Natuurlijk zal jij jouw recept er niet in herkennen, mede doordat ik ook de tips van Raya in mijn versie verwerkt hebben. Zoals het bakken van de tofu, waarmee ik deze iets meer smaak (Maillard reactie) wilde geven.
  En de gehakt was wat krokant geworden doordat ik het niet heel goed los had gehaald voordat ik het in de wok deed en deze in al roerend in de wok ook niet zo eenvoudig uiteenviel doordat het gemarineerd was. En dat krokante gaf het juist wel iets extra’s, neem dat maar van mij aan.

  Maar wil je nog eens uitleggen wat het verschil tussen zachte en harde tofu is en hoe je dat herkent? Bij de toto stond alleen maar ‘tahou’ en verder nix. En ik leer graag over voor mij nieuwe ingrediënten.

 4. Edith
  01/21/2011

  Succes Gerry ;-)

 5. Robin
  01/21/2011

  Sorry dat ik grumpy over kwam. *grin*
  Maar Mapo gaat me aan het hart en dit klinkt niet als mapo.

  Het verschil tussen stevige en zachte is eigenlijk heel makkelijk: de zachte kun je niet bakken al zou je het willen. :-)
  Zachte tofu lijkt qua structuur op een blok pudding, voorzichtig in blokjes snijden, voorzichtig in de pan laten glijden en dan niet of weinig roeren, anders valt het uit elkaar.

  In Nederland zijn we gewend aan de Indische tahoe, die is altijd stevig. Die kun je gemakkelijk bakken en krijgt dan de kauwgomstructuur waar mensen zo vaak over klagen. Dat is ook wat je bij de supermarkt koopt, of voorverpakt bij de toko. De goeie Aziatische supermarkt heeft verse tofu in emmers water staan. En de betere heeft twee soorten: gewone, redelijk stevige tofu en de kleinere blokke, zachte tofu.

  Toevallig heb ik er van de week over gepost op mijn site: .

  Met een foto erbij van de 2 soorten verse tofu. Hm, foto hier plakken lijkt niet te lukken, dus je moet even klikken op het linkje .

 6. Edith
  01/24/2011

  Ik begrijp het ook wel hoor, Robin. Ik vraag om een toprecept, krijg dat van jou, en dan maak ik er een zooitje (eetbaar weliswaar) van. Ik beloof hierbij plechtig dat ik Mapo Tofu binnenkort eens op jouw manier zal maken! En verslag doe.. Dank voor de uitleg over zachte en harde tofu, ik was er al nieuwsgierig naar toen je er over twitterde.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn