Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 01 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Mousseline van knolselderij

In een bescheiden poging die enorme stapel culitijdschriften wat te verkleinen, heb ik de gratis bladen naast mijn bed gelegd. En iedere avond voor het slapen gaan blader ik er 1 of 2 door en scheur uit wat me lekker lijkt, wat me inspireert en wat ik wel eens uit zou willen proberen. Daarmee wordt de chaos in de doos losse recepten alleen maar groter, dat besef ik wel, maar je moet ergens beginnen, nietwaar?
En in een oude Allerhande kwam ik een receptje tegen van Niven Kunz voor Knolselderijmousseline. Het is erg eenvoudig eigenlijk, al gaf hij geen hoeveelheden in zijn recept. Het smaakt spectaculair lekker, maar wat wil je ook met zoveel room. Heerlijk als bijgerechtje.

Mousseline van knolselderij

* plak van 1 cm dik knolselderij (schoongemaakt gewicht 130 gram)
* 200 ml room
* 3 plakjes serranoham (katenspek, zegt Niven Kunz)
* zout
* witte peper

Maak de knolselderij schoon en snijdt ‘m in heel kleine stukjes.
Doe de room, ham, zout en de knolselderij in een pan en breng aan de kook.
Als de knolselderij gaar is (na een kwartiertje ongeveer) giet je de knolselderij af, maar bewaar de room! De ham kan weg.
Pureer de knolselderij met een klein scheutje room. Leng daarna de mousseline aan met de rest van de room tot ze zo dik als vla is. Waarschijnlijk heb je niet alle room nodig. Bewaar die om een soep of saus lekker smeuiig te maken.
Je kunt de mousseline nog door een zeef halen, maar daar wordt ie dunner van, dus ik deed het niet.
Breng op smaak met witte peper, die blijft onzichtbaar in de lichte mousseline.

Deze mousseline is ook heel goed vooraf te maken. Laat ze dan goed afkoelen. Verwarm ze vlak voor het aan tafel gaan au bain-Marie.

2 reacties

 1. anne-riet de boer
  01/19/2011

  Oeff , Edith, lekker, ja!Ik was dit recept vergeten ( verdrongen!!) te lekker, maar te vet. Dit is nou een mooi iets om zo’n heel modieuze streep van saus mee te creëren, als begeleider van een heel zacht gestoofd stukje kalfswang, of zoiets. of een mooi gebakken tournedo’tje.
  met half melk en half room maak je op jouw beschreven manier ook een heerlijke soep. afmaken met zwarte peper, voor het kleurcontrast en een drupje goede truffelolie.

 2. Edith
  01/19/2011

  Heerlijk is het! Ik at t als tweede groentegerechtje, was wel machtig, maar ik heb mijn vingers erbij afgelikt!
  Soep van knolselderij, inderdaad met truffel, is ook zo lekker, ja! Tja, eigenlijk is alles met knolselderij lekker.. ;-)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn