Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 18 01 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, ,

Hertenbiefstukjes met koffie

Het leverde een kleine discussie over mijn vermeende (on?)damesachtigheid op, de onderstaande tweet. Maar het was niet de WTF (Google maar wat dat betekent) waarover ik discussie die ik wilde uitlokken. Wel over het feit dat Croma in haar reclame rept van het binnenhouden van de vleessappen door het vlees maar goed aan te bakken. Het dichtschroeien dus, al benoemen ze het niet zo. Maar wanneer gaan we nou eens leren dat dichtschroeien niet bestaat? (In mijn kookcursus misschien?)

cromatweet

Je bakt vlees op een redelijk hoog vuurtje eerst aan, zodat door de Maillard-reactie een lekkere krokante korst ontstaat. Dan laat je het vlees op iets lager vuur verder garen. De sappen behoud je door het vlees niet direct aan te snijden, maar een minuut of 5 (bij biefstukjes) in aluminiumfolie te laten rusten. Die tijd kan je gebruiken door in het achtergebleven bakvet jus of een lekker sausje te maken. Zoals ik hieronder doe.

De tip om de hertenbiefstukjes met koffie in te smeren kreeg ik trouwens al jaren geleden, maar deed ik nu voor het eerst. Vriendin K. had het op haar beurt weer uit het blaadje Proef van de Keurslager gehaald en zelf al goedgekeurd. De saus komt uit eigen koker.

Hertenbiefstuk met koffie

* 2 hertenbiefstukjes
* 3 el gemalen koffie
* flinke klont boter (evt met een scheut olijfolie)
* 2 dl rode wijn
* 1 dl runderbouillon
* 1 dl room

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Dep de hertenbiefstukken droog en wrijf de gemalen koffie goed in het vlees. Je zult waarschijnlijk wel koffie overhouden, die mag je weggooien.
Verwarm de boter (en olijfolie) in een koekenpan en zodra de belletjes wegtrekken leg je het vlees in de pan. Je bakt beide kanten op hoog vuur mooi bruin aan. Dan draai je het vuur lager en laat het vlees nog een paar minuten per kant doorgaren (afhankelijk van de dikte van de biefstukjes 2 tot 4 minuten).
Haal het vlees uit de pan en laat de sappen zich weer door het vlees verdelen ingepakt in aluminiumfolie.
Giet de wijn in de koekenpan, schraap eventuele aanbaksels goed los en laat de wijn tot de helft inkoken.
Doe dan de bouillon en room erbij en laat ook inkoken tot de saus naar wens dik genoeg is. De in de pan achtergebleven koffie kan je er niet uitzeven en los ook niet op, dus wees voorzichtig met uitschenken.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn