Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 01 2011, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Quiche van schorseneren en hazelnoten

Schorseneren, ze komen hier maar weinig op tafel. Niet vanwege het vervelende schilklusje, maar omdat ik ze nu eenmaal niet vaak zie liggen. Ik nam ze dan ook direct mee toen ik ze op de markt zag liggen. Op zoek naar inspiratie kwam ik terecht bij MergenMetz, waar al 11 recepten klaar om uit te proberen stonden. Het viel me op dat ze vaak gecombineerd worden met hazelnoten, en die had ik afgelopen herfst in mijn eigen tuin kunnen rapen. Norbert Mergen wees me nadrukkelijk naar de schorsenerentaartjes op zijn site, die zonder hazelnoten zijn. Maar om er een volledig vegetarisch gerecht van te maken, voegde ik die wel toe. En ik verving de Gruyère door de Comté die nog in de koelkast lag.
En hoewel ik tijdens het maken dacht dat het misschien wat weinig zou zijn, en dus een kleine salade van veldsla op tafel zette, had ik nog genoeg over voor een heerlijke lunch.

Quiche van schorseneren en hazelnoten

* 5 of 6 plakjes bladerdeeg (afh van de grootte van je taartvorm)
* wat bloem om te bestuiven
* 1 kilo schorseneren
* 50 gr Comté
* 1 klein kuipje creme fraiche
* 2 eieren
* vers geraspte nootmuskaat
* peper en zout
* 50 gr (gepelde) hazelnoten

Laat de bladerdeeg ontdooien en verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Bestuif je (siliconen-)taartvorm met wat bloem en bekleed deze met de bladerdeeg.
Leg een stuk keukenpapier op het deeg en daarop speciale blindbakbonen of ongekookte erwten en bak het deeg 15 minuten voor. Zet de vorm laag in de oven, zodat de bodem gaart. Haal de bodem dan uit de oven en verwijder het keukenpapier. De erwten kan je bewaren voor een volgende bodem die blind gebakken moet worden.
Schil de schorseneren. Ik volgde de tips van Okke van Amerongen en bewaar de geschilde stukjes schorseneren in wat met een scheutje azijn. Ververs het water en kook de schorseren beetgaar. Ik vond ze na 12 minuten prima.
Rasp de kaas. En hak de hazelnoten fijn (in de keukenmachine, bijvoorbeeld).
Pureer een derde van de schorseneren met de creme fraîche, eieren en kaas. Meng ook de nootmuskaat, peper en zout erdoor.
Verdeel de gekookte stukjes schorseneren over de taartbodem en giet het eiermengsel erover. Verdeel de gehakte hazelnoten over het mengsel en bak de quiche in 20 tot 25 minuten af in de oven.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn