Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 12 2010, en geplaatst in de categorie ~ couscous/bulgur.

Lamsstoofpotje met …

Tja, die puntjes… Nadat ik een blik in de stoofpan had geworpen en zag dat het goed was, ging ik in de voorraadkast op zoek naar couscous. Bij een flink gekruide lamsstoofpot met prei en worteltjes is dat nu eenmaal het lekkerste. Maar tot mijn grote verrassing greep ik mis! Nu overkomt me dat heus wel eens, dat misgrijpen. Dat je denkt dat je nog eieren hebt, maar dan blijkt je huisgenoot die opgegeten te hebben. Of dat je denkt dat je nog een stukje kaas dat je van dat ene recept over hebt, dat blijkt dan ineens toch al te zijn verwerkt. Of je hebt die verse kruiden al iets te lang liggen en je kunt ze niet meer gebruiken. Of uien, die kan je ook zo goed misgrijpen, omdat je ze in hun donkere hoekje niet altijd even goed te tellen zijn.
Maar couscous, dat is in Huize Eediete altijd zo’n vast item in de kast, dat misgrijpen me onmogelijk leek. Helaas.. En we hadden al flinke trek, dus nog even aardappels schillen en koken duurde ons te lang. Pasta, tja. Rijst, zou kunnen. En toen viel mijn oog op een pakje ragoutbakjes. Eureka! En de combinatie was heel aardig, maar ik ga vandaag zeker een paar pakken couscous halen.

Lamsstoofpot met prei en wortel

* 300 gr lamsvlees om te stoven
* 1 dikke prei
* 2 uien
* 1 dikke winterpeen
* 150 cl sterke bouillon
* 3 el olijfolie
* 2 el witte wijnazijn
* 1 flinke el bloem
* 1/2 gepekelde citroen
* 1 flinke el paprikapoeder
* 1 flinke el gemalen korianderzaad
* 1/2 el gemalen komijnzaad

Snijd het vlees in stukken van ca 2 cm. Wrijf de specerijen in het vlees.
Verhit de olie en bak het vlees rondom bruin aan.
Pel de ui en snijd deze in grove parten en bak deze als het vlees bruin is ook in de pan.
Maak intussen de prei schoon en snijd ‘m in grove ringen. Schil de wortel en snijd deze in halve manen van ca 1 cm dikte. Snijd de gepekelde citroen in kleine stukjes.
Doe de bloem bij het vlees en laat even meebakken.
Voeg dan de prei en wortel met de hete bouillon, de witte wijnazijn en de gepekelde citroen toe en laat het gerecht 4 uur in een oven van 100 graden sudderen.
Als het goed is, zijn de prei en ui verdwenen en kan je het vlees met een lepel uit elkaar trekken.
Lekker dus met couscous of doe eens gek en serveer deze lamsstoofpot in een ragoutbakje!

* En hoe die ragoutbakjes in mijn kast terecht kwamen? In mijn kookcursus laat ik de werking van een roux zien door de cursisten een champignonragout te laten maken. En daarvoor haalde ik de ragoutbakjes, maar die heb ik tijdens de les niet opgemaakt.

1 reactie

  1. […] Edith’s digitale keuken » Lamsstoofpotje met … eediete.nl/keuken/?p=716 – view page – cached Tja, die puntjes… Nadat ik een blik in de stoofpan had geworpen en zag dat het goed was, ging ik in de voorraadkast op zoek naar couscous. Bij een flink gekruide lamsstoofpot met prei en worteltjes is dat nu eenmaal het lekkerste. Maar tot mijn grote verrassing greep ik mis! Nu overkomt me dat heus wel eens, dat misgrijpen. Dat je denkt dat je nog eieren hebt, maar dan blijkt je huisgenoot die… Read moreTja, die puntjes… Nadat ik een blik in de stoofpan had geworpen en zag dat het goed was, ging ik in de voorraadkast op zoek naar couscous. Bij een flink gekruide lamsstoofpot met prei en worteltjes is dat nu eenmaal het lekkerste. Maar tot mijn grote verrassing greep ik mis! Nu overkomt me dat heus wel eens, dat misgrijpen. Dat je denkt dat je nog eieren hebt, maar dan blijkt je huisgenoot die opgegeten te hebben. Of dat je denkt dat je nog een stukje kaas dat je van dat ene recept over hebt, dat blijkt dan ineens toch al te zijn verwerkt. Of je hebt die verse kruiden al iets te lang liggen en je kunt ze niet meer gebruiken. Of uien, die kan je ook zo goed misgrijpen, omdat je ze in hun donkere hoekje niet altijd even goed te tellen zijn. View page […]

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn