Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 13 09 2010, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Dat zetten ze nou nooit in een recept

Deze zondag was ik bij De KunsthalKookt, en net zoals voorgaande jaren heb ik me er prima vermaakt. Er waren veel producten die ik al van de eerdere edities kenden en een aantal nieuwe gezichten. Ik ben eindelijk lid geworden van de Bouillon, en nee, niet vanwege een van de kookboeken die je erbij kreeg. Her en der met mensen over hun producten gepraat. Ik heb veel lekkere dingen geproefd, en Hongaarse olie gekocht, een tas met spullen van Raspberry Maxx, en soep van de Kleinste Soepfabriek en drie kleine pies van de Pieman voor het avondeten meegenomen. Daarna ging ik even bij mijn oma langs. En ontdekte in haar stadstuin twee grote bomen vol met vlierbessen. Die moesten natuurlijk worden geplukt!
Vanmiddag ging ik aan de slag. Het duurde een uur om de besjes van de takjes te scheiden (Jurgen zocht uit waarom). En daarna nog eens ruim een kwartier om ze te wassen en daarbij de laatste takjes en onrijpe besjes te verwijderen. Yvette van Boven maakt vlierbessenjam zonder velletjes en pitjes, zo las ik in haar prachtige kookboek Home made. En ook via twitter vertelde ze me het nog een keer. Dus zwichtte ik voor dat tijdrovende klusje en bracht de vlierbessen met wat water aan de kook, en drukte ze vervolgens door een vergiet. En wees dan niet bang voor je mooie witte muren in je nieuwe keuken, want het merendeel van de bessen zijn dan nog niet door het water kapotgesprongen, dat moet je zelf nog even doen met een spatel.
Van de geplukte vlierbesschermpjes hield ik schoon een kilo over en ontdaan van pit en vel nog minder dan de helft. Vanaf toen ging het een stuk sneller. Dankzij de geleisuiker, die ik er volgens de aanwijzingen op de verpakking bij deed. Binnen een paar minuten kon ik de jam in potjes gieten. Al met al ben ik er zeker twee uur mee bezig geweest.
Nu maar hopen dat de jam ook smaakt…!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn