Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 09 2010, en geplaatst in de categorie moestuin, recepten.

Het courgettemonster

Jarenlang moesbalkonieren heeft me geleerd dat het kweken van courgettes niet moeilijk is. De zaden komen altijd op en dan is het een kwestie van de sterkste in een pot zetten en die regelmatig verwennen met een scheut water. Dus dat zou in de moestuin ook wel goed komen, en ik stopte een paar maanden geleden een paar zaadjes in een kweekbakje. De vier grootste plantjes zette ik al snel over in de aarde, en een paar weken later voegde ik er nog twee aan toe.

groot he?

Eén plant in het bijzonder begon hard te groeien. Waarschijnlijk kreeg hij net een spatje meer water omdat ie in het midden stond, en misschien staat ie ook net iets meer in de zon. Van deze plant kon ik al snel courgettes plukken en verwerken. Toen de teller op zes stond, kwamen pas de andere planten een beetje op gang. Die bloeiden vaak wel mooi, maar werden niet bevrucht. De teller van het courgettemonster, zoals ik de enorme plant inmiddels heb gedoopt, staat inmiddels op 12. In totaal hebben de andere vijf planten samen nog niet de helft van dit aantal aan courgettes opgeleverd.
In de pot op het balkon was ik blij verrast als ik meer dan vier courgettes overhield, dus dit belachelijke aantal had ik niet verwacht. Ik begrijp nu goed waarom moestuinierders altijd maar twee courgetteplanten opkweken, een voor henzelf, een voor als het mislukt. Dat is in de volle grond echt wel genoeg.

En met zoveel courgettes in twee maanden tijd, wat maak je daar dan mee? Een paar gaf ik weg, maar met de rest deed ik – in willekeurige volgorde – dit:
* bakken met een uitje voor door de pasta, met zachte blauwschimmelkaas erover
wat een stapel* grillen en met tuinbonen in opgerolde lasagnerolletjes
* grillen voor een salade met ricotta
* bakken en pureren voor een soep
* grillen en met tuinbonen in een lauwwarme salade
* stoven in een tajine met kip, aubergine, paprika en tomaat
* bakken, en met ricotta en citroen door de pasta
* bakken, en er een frittata van maken
* bakken en daarna door de risotto mengen
* met andere groenten grillen en een veggie lasagne van maken
* bakken met een uitje voor een quiche
* stoven in de ratatouille, waarvan later weer een restje in een uitgehold ‘brood van Arden’ opgemaakt werd
En dan ben ik vast nog wat vergeten.
Bij het maken van de foto zag ik al weer twee plukrijpe courgettes aan het monster en ook twee nog kleine courgettes aan de andere planten. Via twitter kreeg ik van Lizet Kruyff onlangs nog de suggestie voor souffleetjes met courgette, die ga ik zeker maken. Hebben jullie tips voor de andere courgettes?

13 reacties

 1. paul
  09/04/2010

  mooi streepjes op grillen en inleggen in goede olijfolie met knoflook en rozemarijn of tijm
  perfect bijgerechtje bij zelfgemaakte pasta ..

 2. RozeMarijn
  09/04/2010

  Mijn ene courgetteplant in pot (in tuin) heeft het bijzonder slecht gedaan. Maar hij mocht van ‘adviseur’ niet in de volle grond.

 3. Edith
  09/04/2010

  Ik las t op Twitter, RozeMarijn, jammer hoor. Courgette is echt zo’n allemansvriend, altijd lekker ;-). Maar weet je ook waarom ie niet in de volle grond mocht?
  En Paul, morgen gaan ze op de bbq, daarna leg ik ze nog even in de marinade en dan eten we ze lauwwarm! Vandaag ongeveer hetzelfde mee gedaan op de bakplaat en dan in een basilicumolie gelegd en koud door de sla gedaan.. hmmm

 4. Winny
  09/05/2010

  Het recept voor deze courgettebeignets komt uit Voor altijd zomer van Nigella en een echt succes.
  http://mamwatetenwevandaag.web-log.nl/mamwatetenwevandaag/2008/02/courgettebeigne.html

 5. karin
  09/05/2010

  Courgettes, bij ons rammeld het er ook van en als je even niet oplet dan zijn ze zo veel te groot. Ik maak ook ongeveer de zelfde dingen ermee en ook de beignets vinden wij heel erg smakelijk, doe er ook wel wat geitenkaas door gebrokkeld. Maar wat ik eigenlijk even wil zeggen de pruimentaart was (is heeeeerlijk), ik zou daar nog even op terug komen. Het plan was vorige week een pruimentaart te bakken van de Reine Claude pruimen maar we haden ook twee kilo blauwe bessen dus daar heb ik muffins van gemaakt (niet alle bessen hoor)en de pruimen waren toch wel zo lekker dat die hoeveelheid snel minder werd. Maar er staat nog een pruimen boom met Victoria en die moesten er dit weekend aan geloven. Ik had alleen geen melk, wel karnemelk, dus dat maar gebruikt en dan geen bakpoeder maar natriumbicarbonaat (stond een super stukje op Tokowijzer) het resultaat is super. Alleen een vraagje, toen ik de vandaag nog weer een paar puntjes wilde afsnijden zag ik allemaal groene spikkels, volgens mij geen schimmel (smaakt er niet naar) zou het een reactie kunnen zijn met de pruimen en het zure van de karnemelk?? Wie weet is er iemand die het weet. We gaan der vanuit dat het niet schadelijk is en eten hem lekker op. Nogmaals bedankt voor het super recept!

 6. Edith
  09/07/2010

  Leuke suggesties, Winny. Wat eet je erbij? Of eet je ze als snack? Ik kwam ook een receptje tegen met courgettemuffins.. die krengen gaan echt wel op komen!
  En Karin, ik moest wel gelijk aan schimmel denken, hoor.. maar als t zo niet smaakt? Dan heb ik geen idee! Ik zal t eens op twitter gooien!

 7. Winny
  09/08/2010

  Wij eten het dan met gebakken aardappels en sla

 8. Inge
  09/11/2010

  recept van nigella geloof ik: in lange plakken snijden, dan grillen. Mengsel maken van feta, rode peper, verse munt en wat citroensap. In het midden van de courgette leggen en oprollen. Heerlijk!

 9. Yvon
  09/12/2010

  Nog creatiever met courgettes, je noemt al veel. Maar heb er nog 1 uit de laatste Delicious: courgettecake met paprika-tomatensaus, ziet er wel erg lekker uit op de foto.

 10. Edith
  09/13/2010

  Ook een goede tip, Yvon. En weet je dat ik nog nooit een courgette (of aubergine)rolletje gemaakt heb? Wel in plakken gegrild, dat is de standaardbereidingswijze in Huize Eediete..
  Enne, ik heb dit weekend er nog heel ouderwets eentje gevuld. Jaren niet meer gedaan! Recept, want was lekker, volgt!

 11. Yvon
  09/14/2010

  Rolletjes van courgette gingen hier goed, aubergine is lastiger – sowieso moet ik een trucendoos opentrekken om er voldoende groenten in te krijgen bij A. Gevuld met gehakt of brandade was niet zo’n succes, maar toen ik die courgettecake zag staan dacht ik ‘He, dat is wel leuk’. Maar ben wel benieuwd hoe jouw vulling was.

 12. Edith
  09/14/2010

  Helaas voor A. niet met vlees, Yvon! Morgen zal ik ‘m online zetten, ben nu erg druk. En vanavond weer stoeien met een enorme courgette die het monster heeft voortgebracht. Maar daar ga ik voor een solo-maaltijd geen rolletjes van maken. Misschien de tips van Winny opvolgen.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn