Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 13 08 2006, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

Onderwerpen:

, , , , , , , , ,

[vega] gebakken aardappeltjes

Met aardappels kan je veel, dat weten we allemaal. Zo veel dat ik dat hier niet allemaal ga opnoemen, lees het geweldig leuke boekje ‘aardappel’ van Alma Huisken maar! Toen ik het huis uitging lustte ik niets en kon ik niet koken, alleen het spreekwoordelijke ei. Gewone aardappel-groente-vlees-maaltijden bliefte ik niet, vooral vanwege die suffe gekookte aardappels. Van mijn oma leerde ik toen dat je aardappels ook kunt bakken. En dat zonder ze voor te koken! De eerste maanden at ik niet anders…

Dat gaat als volgt: aardappels schillen en in gelijke stukjes snijden. Hoe groter de stukken aardappel, hoe langer ze moeten bakken. Flinke klont boter en flinke scheut olijfolie in koekenpan verhitten en aardappelstukjes op hoog vuur goudkrokant bakken. Dan het vuur lager draaien en de aardappels laten garen (ca 10 min). Even proeven en je weet of je aardappeltjes gaar zijn of dat ze nog even moeten. De laatste minuut het vuur nog even hoog. En dat is het. Lekker is het om de aardappels tijdens het bakken wat te kruiden met bijvoorbeeld paprikapoeder. En voor het opdienen bestrooien met zout.

Later leerde ik van Janny de Moor (Groot-Arabisch kookboek) dat dit in de Arabische wereld een bekend gerecht is. Zij bakken wat fijngesnipperde ui en knoflook mee en dienen het op met platte peterselie. In Marokko worden de aardappeltjes gebakken met kurkumma, peper en zout en worden op het einde een tomaat in stukjes en platte peterselie toegevoegd. Garneren met olijven en reepjes ingemaakte citroenschil.

update: bij overlezen van dit blogje vond ik mezelf wel erg negatief, vooral over die arme gekookte aardappel. Zoals altijd geldt, met een goed product eet je smakelijker. De aardappel is daar een ‘levend’ bewijs van. Dus nog even voor de zekerheid: tussen mij en de aardappel is het inmiddels helemaal goed gekomen ;-).

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn