Welke gezonde gerechten eet je in de winter?

De winter is een periode waarin je meer binnen zit, de feestdagen je van alles en nog wat laten eten, je van diner naar diner leeft en jij je er even niet druk om hoeft te maken, wat je allemaal naar binnen stouwt. In januari en februari komt je geweten om de hoek kijken en heb je ineens trek in gezonde maaltijden. Gezonder eten en meer bewegen is vaak onderdeel van je goede voornemens. Wist je dat je ook kleine aanpassingen kunt maken, waardoor jij je gezondheid direct een boost kunt geven?

Ga voor gezond en verras jezelf met nieuwe recepten

Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe kans om beter voor jezelf te zorgen. Uiteindelijk ben jij degene die je lichaam het beste eten, de meeste vitamines en alle overige voedingsstoffen kan geven. Het is helemaal niet nodig om je eetpatroon rigoureus te veranderen of om op een streng dieet te gaan. Je kunt met jezelf afspreken om voldoende groente en fruit te eten. Daarnaast kun je het beste veel water drinken, denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Een andere kleine verandering in je eetpatroon kan één keer per week je vlees vervangen door iets vegetarisch zijn. Op die manier eet je minder vlees, maar hoef je het niet geheel uit je eetpatroon te halen.

Haal extra veel voedingsstoffen uit de winterse seizoensgroenten

Seizoensgroenten zijn een makkelijke en heerlijke verse toevoeging aan jouw avondmaaltijd. Ieder seizoen staan er andere seizoensgroenten op het menu. Dit komt doordat verschillende soorten groenten, in verschillende seizoenen geoogst kunnen worden. Seizoensgroenten is dan ook een benaming voor alle groente die op dit moment, in een specifiek seizoen vers uit de grond kan worden gehaald. Jouw gezondheid krijgt er een enorme boost van om met de seizoenen mee te eten. Je krijgt namelijk ieder seizoen andere vitamines en vezels binnen. Verder zijn seizoensgroenten duurzaam, aangezien er in één keer veel van geoogst wordt, waardoor de prijs laag blijft.

Door voor seizoensgroenten te kiezen, help jij jezelf aan een verantwoord eetpatroon, aangezien je gevarieerd eet en je ieder seizoen andere groenten tot je neemt. De groenten uit de winter en het voorjaar zitten vol vitamine C, dit is erg goed om je weerstand mee te verbeteren. Zo word je minder snel ziek en vat je met geluk niet eens een koudje.

Smaak, vezels en vitamines staan bovenaan je lijstje

De winter is een donkere periode, maar kent ook veel gezelligheid, warmte van vrienden en familie om je heen, de feestdagen en heerlijk op de bank ploffen met een gloeiendhete kop chocolademelk. Om jezelf na de feestdagen weer een gezonde boost te geven, is het tijd om groenten uit te kiezen die je lichaam een boost geven. De groenten die in januari het lekkerste zijn, zijn knolselderij of pastinaak. Deze groenten bevatten weinig calorieën maar erg veel vitamines, vezels en smaak. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke stamppot van maken! Overige januari toppers zijn aardappels, boerenkool, paddenstoelen, pompoen, prei, rodekool, rode biet, witte kool, veldsla, witlof, wortelen en uien.