Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 08 2010, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Gebakken sla

Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar soms lees ik een recept(idee) en dan kan daar jaren overheen gaan voor ik het eens maak. Zo ook met gebakken sla. Warme sla als soep, dat kende ik al, dus dat was de drempel niet. Maar toen mijn oog viel op die kleine kropjes Little Gem, per 2 verpakt, die AH verkoopt, wist ik het! Ik zou nu eindelijk de sla gaan bakken.
Om het vlees eten wat te minderen at ik dit semi-vegetarisch. Want dat stukje salami weggooien, dat vond ik nu ook weer niet nodig. Echte vegetariers malen wat nootjes of maken heel kleine croutons erbij (zie het recept).
Hebben jullie ook dit soort recepten en ideeen waarvan je al heel lang roept dat je het eens wilt maken, maar wat er maar niet van kom? Of herken je dit niet?

gebakken sla

Gebakken sla
* 2 mini-kropjes sla, of het binnenste deel van een kropsla
* stukje van 3 cm salami (of chorizo)
* 2 lente-uitjes
* 1 ei
* peper

Kook het ei in ca 10 minuten hard.
Snijd intussen de salami in miniscuul kleine blokjes. Verwarm een koekenpan en bak hierin (zonder vet) de salami op redelijk hoog vuur krokant. Schep de blokjes salami uit de pan, maar probeer het vet er in te houden. Laat het vlees op een keukenpapiertje uitlekken. Vega’s hakken wat noten grof en roosteren deze in een eveneens droge koekenpan.
Laat de pan van het vuur af even afkoelen. Snijd intussen de lente-ui in ringetjes en bak deze in het achtergebleven vet van de salami (of wat olijfolie voor de vega’s) glazig. Haal ook de gebakken lente-uit uit de pan.
Verwijder eventueel wat lelijke buitenste bladeren van de sla, verwijder een klein stukje van het kontje en snijd de sla in de lengte in kwarten. Het is de bedoeling dat de bladeren nog wel aan elkaar blijven zitten. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en bak de kwarten sla op half hoog vuur en keer iedere kant na ongeveer 1 minuut. Bak eventueel de sla in porties als de kwarten niet allemaal tegelijk in je koekenpan passen. Doe een bodempje heet water in de pan en laat de sla zo nog even goed warm worden.
Pel het ei, en snijd of hak het in heel kleine stukjes (kruimels). Meng met de gebakken salami (of voor de vega’s dus wat geroosterde grof gemalen noten of croutons) en de lente-ui.
Leg de gebakken sla op een bord, strooi er peper en zout (voorzichtig, de salami is al zout genoeg!) over en verdeel het krokante salamimengsel erover.

Overigens ook lekker om de sla in 6 parten te snijden, te bakken en op een feestje met een lekkere vinaigrette ernaast te serveren. Even dopen en dan opeten als ware het een Hollandse Nieuwe.

8 reacties

 1. […] Edith’s digitale keuken » Gebakken sla eediete.nl/keuken/?p=681 – view page – cached Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar soms lees ik een recept(idee) en dan kan daar jaren overheen gaan voor ik het eens maak. Zo ook met gebakken sla. Warme sla als soep, dat kende ik al, dus dat was de drempel niet. Maar toen mijn oog viel op die kleine kropjes Little Gem, per 2 verpakt, die AH verkoopt, wist ik het! Ik zou nu eindelijk de sla gaan bakken. Tweets about this link […]

 2. Yvon
  08/12/2010

  Aan het idee (krop)slasoep heb ik lang moeten wennen, maar erg lekker. Waar het niet van komt om te maken: Arabische recepten met dat ellendige filodeeg en zelf kroketten maken (hoewel dat vrij eenvoudig klinkt in het Croquettenkookboek).

 3. Chris
  08/13/2010

  Ik ben niet zo van de Aziatische keukens, dus die drempel ligt wel hoog.

  Iets wat ik graag wil klaarmaken, maar waar het nog steeds niet van is gekomen (slechte verkrijgbaarheid en verder iets persoonlijks) zijn hersenen. Toevallig vanavond met een vriendinnetje over gehad en zij wil dat ook wel klaarmaken…

 4. Yvon
  08/13/2010

  Oh meen je niet Chris, brr ik krijg associaties met die Hannibalfilm.

 5. Edith
  08/13/2010

  Oef, hersenen.. Ik zit te dubben of ik mezelf zal uitnodigen voor dat feestje.
  En weet je al hoe je die wilt klaarmaken, Chris? Ik meen dat in het boek Herman (den Blijker) dichtbij er wel een recept voor staat. In elk geval veel ingewandenrecepten, dus waarschijnlijk ook wel hersenen.

 6. Yvon
  08/13/2010

  Of anders wel in “Les Halles” van Anthony Bourdain die dol is op bloed en ingewanden.

 7. Chris
  08/15/2010

  Gebakken in de boter met een uitje, of eerst pocheren en dan paneren. Ja, ik heb het dus al bedacht. Nu nog die drempel!

 8. Edith
  08/15/2010

  En er aan zien te komen, of gaat dat wel lukken, Chris?

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn