Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 08 08 2010, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ groenten/vlees/vis.

Gestoofde komatsuna

“Je hebt slakken!” Tja, dat wist ik, maar dat was mijn vraag niet. Ik wilde weten of de komatsuna, de mosterdspinazie, die ik in de moestuin had staan doorgeschoten was. Dankzij twitter werd ik al snel een stuk wijzer. En dat met de onderstaande onduidelijke foto die ik met mijn telefoon schoot.
Want het was niet dat gele onkruid, koolzaad leerde ik even later, in mijn tuin groeide (al had ik dat nog nergens in de tuin gespot, en dat is meestal wel een goed teken). Anderen moesten bij de gele bloemetjes aan wilde rucola denken. Maar, zo leerde ik, komatsuna heet dan wel mosterdspinazie in het Nederlands, maar het is familie van de kool. En die koolzaad dan ook, aan de naam te zien. Een tweede foto, van het blad, gaf echt de doorslag; ik kon de plantjes met een gerust hart in de pan gooien.

komatsuna

Het advies was stoven. Dus dat deed ik. Het blad is behoorlijk sterk, bijna scherp, van smaak, het blijft wat stug van structuur, en ik proefde de mosterd er niet in. Vervangen door gewone of de grove wilde spinazie (bij je Mediterrane groentenboer) kan, maar dat smaakt wel anders, minder bijzonder.

Gestoofde komatsuna

* 500 gr komatsuna
* 1 ui
* 1 teen knoflook
* scheutje olijfolie

Pel en snipper de ui en knoflook. Was de (mosterd)spinazie en laat uitlekken.
Verwarm de olijfolie en bak hierin zachtjes de ui mooi glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
Snijd de spinazie grof en bak ze met het aanhangend water in de pan.
Laat de spinazie onder af en toe roeren slinken tot het zacht genoeg is naar je smaak. Ik vind het lekker als de bladen nog wat stug zijn, maar je kunt ze gerust wat zachter laten worden.

Nog een twittertip: komatsuna is heel vroeg in het jaar al te zaaien in de koude bak en je hebt al vroeg groene bladgroenten. Geleerd van MergenMetz, voor niet twitteraars ook via hun informatieve site en nieuwsbrief te volgen!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn