Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 31 08 2010, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Foodblogevent round up: Dit zijn de vakantieboodschappen

Het was natuurlijk wel een beetje eigenbelang, dit thema voor de vakantieboodschappen. In het buitenland duik ik graag een supermarkt in, maar zonder voorbereiding vergeet je dan soms de leukste dingen om mee te nemen. Dat hoeft vanaf nu niet meer. Want met dit overzicht weet ik, en ook jij, voortaan wat ik uit de verschillende landen mee ‘moet’ nemen.

Het meest populaire vakantieland bleek toch wel Frankrijk. Rinsma en De Vries kochten er stinkkaas (hun eigen woorden), en tal van andere fijne vulling voor de voorraadkast. Denk aan olijfolie, mosterd, koekjes, gezouten boter, jam, soep en drank. Bekijk hier hun lange lijst maar. Ook onze wijnkenner Mariella was in Frankrijk, en nam niet alleen wijn mee terug naar huis. Kaas, olijfolie, en die bijzondere kastanjejam, en water met een smaakje kwamen ook mee terug. In haar andere blog, de Herberg en de Ketel, werd er door de kok een heerlijk taartje met de kastanjejam gemaakt. Ook Tonia ging naar Frankrijk wist dat ze voor goede bouillons en fumets (visbouillons) naar dit land moest afreizen en verwend ons met een recept voor vissoep.

Ook Lizet Kruyff en Anzj bleven dicht bij huis en togen naar Duitsland. Lizet bracht het raadselachtige Toverpoeder mee, waarmee je heel makkelijk ijs kunt maken, zonder ijsmachine wel te verstaan. Kritisch, maakte ze er aardbeienijs mee. Ook Anzj wipte op een mooie dag even de grens over, en scoorde een perenazijn. En maakte er een komkommersalade mee, met de witte komkommers die ze weer terug in Nederland kocht. Iets verder naar het Oosten zocht Gabriella inspiratie in haar geboorteland Hongarije. Met echte gele Hongaarse paprika’s en het hete pepercreme erös pista (gewoon in Nederland te koop) maakte zij Letscho.

Niet van huis ging Leen van Culinaire Allegaartjes. Maar zocht na een Pools huwelijk inspiratie in een Pools winkeltje. En bijzondere kruidenmengsels werden er gevonden. Met gehakt, tomaten, ui, wortel en courgette werd daar
een smakelijke tomatensaus
van gemaakt. Ook Femke van Excellent Eten ging niet weg. Alhoewel, ze verhuisde. En liet haar ouders uit Italie onder andere Scamorza, een Italiaanse kaas, meebrengen. Daar maakte zij als dank deze calcioni van.

Maar er waren ook een paar foodbloggers die Europa verlieten en verder weg hun culinaire inspiratie zochten. Zo trok Paul vanuit Kralingen naar Amerika en vond daar chili’s. Heel veel chili’s. En de belofte om snel met hete Mexicaanse gerechten te komen.
Ook Marion trok ver weg, naar Japan, en maakte met de Matcha, groene theepoeder, zelf dit spannende groene thee-ijs.

En tenslotte waren er drie dames die een blogje wijdden aan culisouveniers van eerdere vakanties. Yvon aka Matisse haalde herinneringen op aan Portugal (piri piri en sardientjespate), Frankrijk (wijn en mosterd) en Andalusie (kruiden, worstjes, PX). De honing die ze ook uit het zuiden van Spanje meenam verwerkte ze in dit recept voor Aubergines met honing. Ook Winny haalde herinneringen op aan eerdere vakantie, en vertelt dat ze het liefst keukengerei mee terugneemt. Zoals de Frappéblender om koude koffie of vinaigrettes mee te kunnen maken. Met het recept hoe ze in Griekenland het liefste koude koffie maken. En als je blog Mam, wat eten we vandaag? mag het geen verwondering heten dat een van haar kinderen een rol speelt in dit verhaal. Ook Liesje logde uitgebreid over haar favoriete bezigheid in het buitenland; het bezoeken van supermarkten. En vertelt graag over haar culinaire ervaringen in verschillende landen die ze bezocht. Tijdens haar reis door Argentinie leerde ze hoe rundvlees kan smaken, en koopt sindsdien alleen maar biologisch rundvlees. Uit Zuid-Afrika kwam een heuse mini-potjie mee terug, terwijl haar keukenkastje verblijd werd met Mac & Cheese uit de VS. Ook Australie en Nieuw-Zeeland verrijkten haar culinair en leverden zelfs het voornemen om ook Nederland aan de cider te krijgen op.

En Ellen en Paul van het Ministerie van Eten en Drinken nemen van vakantie het liefste keukengerei mee. En proberen dat dan serieus nog uit. Zoals deze kip-opsteker, of hoe het ook mag heten, een prachtige koperen jampan en vooruit, ook wat te drinken terwijl je op de kip of de jam staat te wachten: Annis, maar dan wel met een mooi karafje en glazen erbij. Of ging het ze daar dan toch vooral om?

En ik? Ik bleef thuis. En hoopte maar op fijne culinaire tips voor Portugal, waar ik over niet al te lange tijd mijn vakantie zal doorbrengen. Tips daarvoor mogen hieronder!

17 reacties

 1. mevrouw de Vries
  08/31/2010

  Wat een mooi eindresultaat! Je zou er weer (reis-)lust van krijgen….

 2. Edith
  08/31/2010

  U is er snel bij, Mevrouw de Vries! En dank voor de complimenten. Ik vond het erg leuk om te doen.

 3. Yvon
  08/31/2010

  Super deze samenvatting van alle vakantieboodschappen. In Portugal zeker een cataplanapan meenemen en de rest die ik beschreef.

 4. Edith
  08/31/2010

  Oja, een cataplanapan, waarvoor was dat nou toch ook al weer? En zeg nou niet cataplana… ;-)

 5. Didi
  08/31/2010

  heel leuk initiatief en vond heerlijk te lezen allemaal:) krijg weer zin in vakantie als ik dit zo allemaal lees….
  jij alvast veel voorpret gewenst voor je vakantie want oehhh portugal is zo rijk op culinair gebied met zijn heerlijke visgerechten, lekker brood met goede boter (vergeleken met spanje) maar vooral de arroz de marisco of de caldeirada a pescador hebben mijn hart gestolen! deel vooral al je culinaire ervaringen van ‘linda portugal’, neem aan dat ik niet alleen sta te poppelen om het te lezen:)

 6. Edith
  08/31/2010

  Dank je Didi. En welke culi-boodschappen moet ik zeker mee terug naar huis nemen uit Portugal? We vliegen budget, dus t mag niet al te zwaar zijn ;-)

 7. Gabriella
  08/31/2010

  Leuke samenvatting, Edith!

 8. Edith
  08/31/2010

  Dank je, Gabriella. En leuk dat je mee deed!

 9. Yvon
  09/01/2010

  Ja sorry Edith, de naam cataplana geldt voor de kookpot en het gerecht dat erin wordt bereid. Je zult nog wel tig versies tegenkomen met allerlei vissoorten, kreeft, langoustines, schelpdieren, chourico etc. Net als een paellapan niet perse noodzakelijk, maar gezien de prijsverschillen met hier spijt dat ik toch niet zo’n pan heb genomen. Dus als je ook weg bent van het gerecht, zeker zo’n pan meenemen.

 10. Winny
  09/01/2010

  Jeetje, je hebt er een mooi verhaal van gemaakt!

 11. Mariëlla
  09/01/2010

  Prachtig verhaal! Ik hoop dat ik er ook zo iets moois van kan maken. Nog even geduld allemaal, rond het weekend hoop ik de tekst van het volgende Foodblogevent gereed te hebben. En het wordt bijzonder, dat kan ik je wel vertellen. Als alles goed gaat, is er ook nog iets te winnen.

  Tot snel,

 12. Saskia
  09/01/2010

  Het spijt me dat ik mijn bijdrage niet geleverd heb deze keer, het is er gewoon niet van gekomen… Maar ik kan je wel enkele tips geven voor heerlijkheden uit Portugal. Je moet zeker een paar van die vis- en vleespateetjes meenemen die je overal bij de aperitief krijgt. Als je in Porto komt mag je ook zeker geen Porto vergeten en een kaasje kan er ook altijd nog wel ergens bij.

 13. Edith
  09/01/2010

  Dank Saskia, voor de tips. We gaan naar het zuiden, dus geen Porto, maar daar heb ik ooit wel een rondleiding gedaan in een van de Port-huizen, dat was wel leuk om te doen. En sindsdien heb ik wel wat met witte port ;-).
  En, nu je het zegt Yvon, er gaat een belletje rinkelen over die Cataplana. Zal eens kijken of ik er een nodig zal hebben ;-). Dacht dat waarschijnlijk wel van een paellapan, die ik dus ineens tegenkwam in een verhuisdoos. Wisten we niet meer, dat we die ooit eens meegenomen hadden…

 14. Yvon
  09/03/2010

  In andere pannen – zoals een paellapan – gaat het ook prima, vind dat sluitdeksel alleen zo leuk. Kreeg vannacht een sms dat zus en zwager op Schiphol stonden: op weg naar Zuid-Portugal. Jaloers! ;-) (en straks ook op jou dus)

 15. Edith
  09/03/2010

  Och, arme jij! Ik ga voor je duimen hoor, dat je nog wel even weg kunt dit najaar.. En ik ga in elk geval even kijken naar zo’n pan, of t wat is..

 16. Edith
  09/03/2010

  En in september neemt Mariella het stokje over: http://wijnlog.blogspot.com/2010/09/foodblogevent-eten-in-de-kunst.html

 17. […] Wat een eer om deze maand van Edith het stokje van het Foodblogevent overgedragen te hebben gekregen. En ik heb er een fraaie invulling voor: een historisch evenement, letterlijk en figuurlijk. Mijn thema is namelijk ‘Eten in de kunst’. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling die vanaf 18 september in het Noordbrabants Museum in Den Bosch te zien is: A la c’Arte. De kunst van het eten – Eten in de kunst. […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn