Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 12 07 2010, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Salade van vier kleuren biet

Prachtig waren ze, de bieten in vier kleuren. Opengesneden bleek alleen de radicchiobiet, en de groentenboer had het al aangekondigd, een mooi patroon te hebben.
Ik maakte er deze maaltijdsalade mee, waarbij ik wat toastjes maakte van oude broodjes en wat lekkere smeersels voor daarop.

4 kleuren bietjes
v.l.n.r Chioggia, zoete gele biet, witte biet, oerbiet

Salade van vier kleuren biet

* vier bietjes
* 2 kleine kropjes sla uit eigen tuin
* 8 blaadjes witlof
* stukje geitenkaas
* 4 el walnoten
* 5 el olijfolie
* 1,5 el appelciderazijn
* (ca) 50 gr grof zeezout
* peper en zout
* paar takjes verse tijm

salade 4 kleuren bietjes

Verwijder het zand van de bieten en snijd de bladeren er af. Leg de bieten op een laagje grof zeezout in de oven en rooster ze in ongeveer 3 kwartier (afhankelijk van de grootte) op 200 graden gaar.
Was intussen de sla, en scheur deze in stukjes. Verdeel over de borden.
Maak een dressing door de appelciderazijn te mengen met de blaadjes tijm, peper en zout, en hier de olijfolie doorheen te kloppen.
Hak de walnoten fijn, verkruimel de geitenkaas en verdeel deze over de sla.
Verwijder de schil van de bietjes (pas op, ze zijn heet!) en snijd ze in kleine stukjes. Verdeel de bietjes over de blaadjes witlof en maak de vier kleuren bietensalade af met de dressing.

6 reacties

  1. Winny
    07/13/2010

    Geweldig die boerenmarkt in Den Haag, Ik loop er ieder week langs en het water loopt mij iedere keer weer in de mond van al dat lekkers. Mooie bieten hoor

  2. Edith
    07/13/2010

    Ja, het is een fijn marktje, met mooie spullen! Ik zal het zeker gaan missen als ik niet meer in Den Haag werk.

  3. M.
    07/14/2010

    Waarom moeten de bieten worden geroosterd op een laag zout?

    M.

  4. Edith
    07/14/2010

    Nooit over nagedacht, M.! Zo doe ik het eigenlijk altijd, al zal het nauwelijks (of geen) invloed hebben op de smaak. De bietjes zullen zo in elk geval niet door de schaal rollen als je deze in de oven zet..

  5. Yvon
    07/18/2010

    Begin bijna te balen dat ik niet kapot van biet ben, ziet er prachtig uit die soorten!

  6. Edith
    07/20/2010

    Ach, 1x per jaar kan toch wel? Misschien hebben ze ze morgen (woensdag) nog op de biologische markt in Den Haag..

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn