Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 07 2010, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Tortilla’s met kip in sinaasappelsaus – ronde 3 LHC 2010

Nu Mexico wel het toernooi in Zuid-Afrika verlaten heeft, sta ik er alleen voor in de Lekker Hapje Cup 2010. En dat ging bijna mis. Andere eetzaken (recepten testen, vrienden te eten) en geen eetzaken (genieten van het zomerse weer) deden me bijna doen verslappen. Gelukkig ben ik al zeker van de halve finale, maar met dit recept a l’improviste durf ik de derde voorronde echt wel aan.
Inspiratie deed ik op in The essential cuisines of Mexico van Diana Kennedy, de Elizabeth David van de Mexicaanse keuken. Zij noteerde dit recept in gesprek met een Mexicaanse kennis, die het weer van haar grootmoeder had leren maken. In die versie is het een stoofschotel, in de mijne een snel doordeweeks gerecht waarin ik een restje gebraden kip verwerkte. Met de smaakmakers sinaasappel en kaneel zou het niet misstaan in de keukens van het Midden-Oosten, maar de frisse tomaat en zoete paprika gaven het toch een heel vrolijk, zomers – en blijkbaar ook Mexicaans -tintje. Dit komt zeker vaker op tafel, en niet alleen doordat het weer zo’n fijn gerecht is om met je handen te eten.

tortilla's met kip in sinaasappelsaus

Tortilla’s met kip in sinaasappelsaus
Voor 2 personen

* restje kip, ongeveer 200 a 250 gram
* 1 ui
* 2 el olijfolie
* 1 teen knoflook
* 1 rode paprika
* snufje kaneel
* snufje all spice
* 1 el oregano (gedroogd)
* 1 tl gemalen komijnzaad
* 1 sinaasappel
* 3 tomaten
* peper en zout
* 3 of 4 tortilla’s per persoon

Pel en snipper de ui, en bak deze glazig in de olijfolie. Snipper de paprika en bak deze mee. Voeg alle specerijen, met uitzondering van de peper en zout toe, en bak even mee.
Rasp de schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Snijd de tomaten in partjes en voeg ze toe aan het uimengsel. Doe de rasp en de helft van het sinaasappelsap ook in de pan. Voeg de rozijenen toe en laat het gerecht een minuut of tien smoren.
Snijd, indien nog nodig, de kip in stukjes en warm deze even mee in de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout, en eventueel de rest van de sinaasappelsaus.
Verwarm de tortilla’s en serveer deze met de saus. Scheur telkens een stukje van een tortilla en gebruik dit als bestek om de kip in sinaasappelsaus te eten.

Stemmen mag snel weer, zodra de organisator het stemgebeuren in orde heeft gemaakt.Hier en nu dus
Bij nader inzien blijkt de organisatie nog een paar ronden vertraging te hebben. Jammer, want dat geeft de concurrentie kans om dit recept te proberen te overtreffen. Ik trek het niet terug om het later weer online te zetten, maar wil nog wel meegeven dat een restje de volgende dag met wat geitenkaas en gewelde abrikozen in stukjes heerlijk is in een quesedilla!

1 reactie

  1. […] Mexico: Tortilla’s met kip in sinaasappelsaus […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn