Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 19 06 2010, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ oven.

Zevenbladquiche

Een van de eerste keren dat ik onze nieuwe buurman sprak, wees hij op een een deel van onze tuin en vertelde dat daar zevenblad groeide. Het was hardnekkig onkruid, tuindersverdriet, dat we met wortel en al moesten uitroeien, omdat het anders telkens terug zou komen. Daar hadden we toen echt geen tijd voor, dus lieten we het spul rustig groeien. Dat varkentje zouden we later dan wel wassen.

zevenblad

Maar dat gebeurde toch wat sneller dan gepland. Want ik las, en ik denk hier , dat je zevenblad ook kunt eten! Nog even op twitter en Google gecheckt of wij echt zevenblad in de tuin hadden staan, want de naam die de buurman had genoemd was ik natuurlijk alweer vergeten. En ja, we hebben zevenblad. Volop! Ik ben denk ik de eerste tuinierster ooit die om zevenblad is gaan juichen.
De eerste bunch nam ik mee naar het eerste Twitter-improvisatiediner. Daar werd het in een salade met kalfsniertjes verwerkt. Maar omdat ik al lang geen spinaziequiche had gegeten, moest een zevenbladquiche toch echt het eerste gerecht worden wat ik ermee in mijn eigen keuken zou bereiden. Rauw in de salade bleven de blaadjes wat stug, dus ik plukte de jongste en zachtste blaadjes die ik kon vinden. Voor het recept baseerde ik me op wat ik wist van het maken van een spinaziequiche.

Zevenbladquiche
zevenbladquiche
* deeg voor quiche *
* 2x een vergiet vol zevenblad
* uitje
* ca 100 ml room
* 2 eieren
* stukje oude (boeren)kaas, of Parmezaan ofzo
* olijfolie
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pluk de blaadjes van de zevenblad en zet ze met een flinke schep zout onder water. Door het zout zullen eventueel meegeplukte insecten gedood worden. Laat de zevenblad uitlekken in een vergiet.
Bestuif een quichevorm met bloem en leg het deeg erin. Doe bakpapier en een steunvulling op het deeg en bak het deeg in 10 tot 15 minuten voor in de hete oven.
Snipper het uitje en stoof deze in een ruime pan in wat olijfolie glazig. Voeg de zevenblad toe en kijk toe hoe snel het slinkt. Voeg de room toe en laat een minuut of 10 smoren.
Rasp de kaas, klop de eieren los met peper en zout en meng de kaas en eieren. Meng dit mengsel door het gestoofde zevenblad.
Vul hiermee de quiche en laat de zevenbladquiche in nog eens 20 minuten verder garen in de oven.

Ik maakte het deeg zoals Carola Verschoor de Berkhout het in het nog niet verschenen kookboek Argentinisima voor quiches maakt. Ik deed het redactiewerk voor het boek dat in het najaar in de winkels ligt, en had dus om die reden voorinzage in haar manier van deeg maken. En dat is een manier die ik zeker vaker ga gebruiken, want het had bijzonder veel smaak. Sorry voor dit geheimzinnige gedoe, in het najaar vertel ik je er alles over.

update 8 april 2011:
Het seizoen is weer begonnen en het zevenblad steekt weer op verschillende plekken in mijn tuin de kop op. Ik maakte deze quiche weer. Maar iets anders dan de vorige keer. Ik gebruikte bladerdeeg en bekleedde daar een cakeblik mee. Het voorbakken van het deeg deed ik ook. Het zevenblad stoofde ik met wat extra vocht, dat ik wel liet verdampen. En voor de vulling gebruikte ik 4 ipv 2 eieren en een lekkere rauwmelkse gruyère, hierdoor werd de taart iets romiger. Lekker hoor!

update 26 april 2011:
Met mijn toestemming heeft Corlijn de Groot, degene van wie ik leerde dat zevenblad eetbaar is, het vernieuwde recept op de moestuinsite Wroeten gezet.

8 reacties

 1. Wazzup
  06/24/2010

  HA !… dat spul is eigenlijk nog lekker ook. (lekkerder dan spinazie zelfs). Ik heb ht verwerkt in een Mexicaans prutje dat ik met pitabrood gegeten heb,maar toch bedankt voor de suggestie dat het eetbaar is ! Eindelijk een beter doel dan recyclen op de compostbak.

 2. Carola
  06/28/2010

  En het was lekker! Want ik heb ‘m geproefd en vond de vulling ook zeer verrassend.

 3. thämer
  03/14/2012

  Hallo,
  Zevenblad kwijt raken gaat niet gemakkelijk, begrijp ik. Opeten is blijkbaar het beste, maar ik lees alleen maar recepten over het gebruik van het blad. Mijn vraag is dan ook, kun je bloemen ook eten?
  Met gr.

  • Edith
   03/15/2012

   Bloemen op de zevenblad? Die heb ik in mijn tuin nog nooit gezien. Maar ik denk dat je die gerust ook kunt eten Thämer!

 4. Lianne
  03/15/2012

  Wow wat geweldig! Mijn tuin is dus een grote weelde van lekkernij! Wanneer kan je de blaadjes het beste plukken? Groetjes Lianne

  • Edith
   03/15/2012

   Zelf vind ik ze in het voorjaar het lekkerste, dan zijn? lijken ze malser.

 5. Els
  04/01/2012

  Na elders al een recept voor zevenbladpesto te hebben gevonden, zie ik hier nu jouw quiche. Dat ik er zelf niet op gekomen ben denk ik dan, maar ja ik kwam ook nooit op het idee om dat spul te eten,ik staarde er alleen zuchtend naar en ondernam dan maar weer een halfslachtige poging het zevenblad de tuin uit te krijgen. Bedankt voor dit idee! Eten die hap:)

  • Edith
   04/02/2012

   Tja, ik kwam ook maar op het idee omdat ik ergens las dat je zevenblad kunt eten als spinazie. En dan komt zo’n quiche vanzelf! Het komt hier binnenkort zeker weer op tafel, want het groeit al weer volop. Bij jou ook al?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn