Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 06 2010, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ drank.

Omfiets-vlierbloesemsiroop

Jaloers werd ik er al een beetje van, van de verhalen op twitter over zelfgeplukte vlierbloesem. Maar pas bij het Twitter-improvisatiediner leerde ik de bloesem echt kennen en herkennen. Ze groeide blijkbaar ook in de stad, dus begon ik goed om me heen te kijken op de fiets. Afgelopen week fietste ik er zelfs een stukje voor om, en vond tot mijn blijdschap inderdaad vlierbloesem in de randen van de Genneper Parken. De volste struiken stonden natuurlijk aan de andere kant van het water, en de eerste struik aan mijn kant was al kaalgeplukt. Maar verderop kon ik nog wel mijn slagje slaan. Ik hield het voorzichtig, en heb de twee struiken die ik vond niet helemaal leeggeplukt. Eenmaal thuis bleek mijn halfvolle zakje 40 gram te wegen.

Twee verrassingen
Thuis wachtte me een verrassing. Want op Twitter vroeg Judy Alkema zich net die avond af hoe je de goede vlier van de valse vlier herkent. Oeps! Geen zin om van mijn eerste vlier mijn laatste te maken vroeg ik Google om raad. Gelukkig, ik bleek de eetbare variant te hebben geplukt.
En even later wachtte me nog een verrassing. Ik herkende ineens het kleine boompje achter de GFT-bak: vlier! En aan de dikke stam te zien waar deze tak aan ontsproten is, kan het nog een flinke boom worden ook! Er hingen maar een paar bloesems aan en die heb ik laten hangen. Zij mogen bessen worden.

vlier

Maar wat te doen met de vlierbloesems die ik inmiddels geplukt had? Via twitter las ik een recept waarvoor ik die avond direct in de keuken aan de slag moest. Dat wilde ik wat uitstellen en zo kwam ik bij dit recept terecht. Ik verwijderde de wat hardere takjes van de bloesem en zette de bloesem met een schijfje citroen onder water. En dit liet ik anderhalve dag staan.
Toen ik weer wat tijd had liet ik de bloemen en citroenen goed uitlekken boven een zeef. Daarop bracht ik het uitgelekte vocht met een paar schepjes suiker aan de kook. Intussen spoelde ik het flesje goed uit met kokend water en daarin goot ik de siroop.

En volgende week fiets ik nog eens om, zodat ik deze eenvoudige vlierbloesemlimonade (even naar beneden scrollen) kan maken.

5 reacties

 1. Sabina
  06/20/2010

  Ik heb er een beetje citroenzuur bij gedaan – gekocht in een potje bij de toko. (12,5 gram op vijf liter limonade). Lekker!

 2. Edith
  06/20/2010

  En waarom niet gewoon citroensap, Sabina? Wat heeft het citroenzuur voor effect?

 3. aldo
  06/23/2010

  water en gist toevoegen,. heeeeeeel veel geduld en je siroop is vlierbessenwijn!

 4. aldo
  06/23/2010

  uuuhhh vlierbloesemwijn dus

 5. Edith
  06/23/2010

  Klinkt interessant. Heb je iets meer details?

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn