Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 06 2010, en geplaatst in de categorie ~ uit eten.

Het eerste Twitter-improvisatiediner

“Oh zevenblad! Dat deed mijn moeder altijd in de Kruutmoes, een gerecht uit het Oosten waar ik vandaan kom”, “Hoe schrijf je de naam van die kaas?” en “Waar heb je die mooie biefstuk gekocht?”. Vragen die gesteld werden bij het eerste Twitter-improvisatiediner. Vragen die krijgt als je een paar onbekenden ie van lekker eten en koken houden bij elkaar zet en hen allemaal vraagt een geheim ingrediënt mee te nemen.
Initiatiefnemer Maarten van Caulil deed het al een paar keer met vrienden. Allemaal namen ze dan een ingrediënt mee en doken vervolgens samen de keuken in. Om daarna onder het genot van een goed glas wijn zelf van de gerechten te genieten. Of zoiets ook niet met zijn volgers op Twitter te organiseren was, vroeg hij zich af. En binnen een week was het eerste Twitter-improvisatidiner een feit. 

zevenbladcarpaccionieroogkreeftjes
                zevenblad – carpaccio van kalf (nog zonder de Etivaz) – nieroogkreetjes/langoustines

Zeven twitteraars hadden aan zijn oproep gehoor gegeven en ook drie niet-twitteraars schoven aan. Ik was een van hen. Allemaal durfden we de uitdaging aan te gaan om met van te voren onbekende ingrediënten te koken, en de spontaan ontstane gerechten ook nog eens op te eten. Een heus zeven-gangendiner ontstond, en de wijnkenner uit de groep koos daar een heerlijke wijn uit het assortiment van de delicatessenwinkel Caulil’s bij uit.
improvisatiediner 2Na een kennismakingsrondje en een korte introductie over het meegebrachte ingrediënt doken we de kleine keuken in. Binen een mum van tijd ontstond al het eerste gerecht: carpaccio van het kalfsvlees van Jeanette aka SparkelJeannie, gecombineerd met de Zwitserse kaas Etivaz van Gerrit-Jan, onze eetschrijver. Toen was het de beurt aan de zevenblad die ik ‘s ochtends nog geplukt had in mijn eigen tuin. Hierbij maakten we een eenvoudige dressing en bakten we de kalfsniertjes van Matthijs aka Opdronk in een mosterdpanade. Van de door Sandy aka Sandydr meegebrachte postelein werd een koude soep gemaakt, die werd gegarneerd met de tartaar van de Hollandse Nieuwe van Casper en de rettich die ook door Jeanette was meegebracht. De Italiaanse worst Salcicce fresca die gister vanuit Toscane naar Caulil’s was gereden werd in een tomatensaus met penne geserveerd. De Etivaz van Gerrit Jan diende opnieuw als garnering.
Over de volgorde van de gerechtjes wilden we wel nadenken, maar in ons enthousiasme vergaten we dat goed te doen. En zo kwam na de pasta een visgerechtje. Maar wel een toppertje! De nieroogkreeftjes (langoustines) die Frans had meegenomen werden gecombineerd met de witte asperges van mede-niet-twitteraar Marc die op de grill waren gegaard (op de foto hiernaast). De biefstuk van het MRIJ-rund dat Ine van ZTRDG (wordt ook fan van hun site!) meebracht werd in de oven gegaard en serveerd met improvisatiekruutmoes van wederom zevenblad en postelein, maar ook dragon, koriander en knoflook werd daarin verwerkt (hier het recept). De avond besloot met de vlierbloesem die Sandy vlak voor aankomst bij de brug had geplukt en die ze al heel lang eens in tempuradeeg wilde frituren.

Op twitter wordt al jaloers gekeken door mensen die niet aanwezig waren, en roepen wij om een tweede #improvisatiediner. Correctie: de datum is al bekend gemaakt: donderdag 8 juli, wederom bij Caulil’s!

5 reacties

 1. Meneer Wateetons
  06/11/2010

  Erg leuk initiatief!

 2. PaulO
  06/11/2010

  eeven wat anders, ik bereik je nu via de RSS-reader. Kan deze pagina niet openen in FireFox, wegens melding:

  “Gerapporteerde aanvalpagina!

  De pagina op http://www.eediete.nl is gerapporteerd als een aanvalpagina en is geblokkeerd op basis van uw beveiligingsinstellingen.

  Aanvalpagina’s proberen programma’s te installeren die privéinformatie stelen, uw computer gebruiken om anderen aan te vallen, of uw systeem beschadigen.

  Sommige aanvalpagina’s verspreiden bewust gevaarlijke software, maar vele zijn gecompromitteerd zonder de kennis of toestemming van hun eigenaars.”

 3. Edith
  06/12/2010

  Dag Paul, bedankt voor dit bericht. Mijn site blijkt gehackt, en ik kan zelf ook niet meer achter de schermen komen. Ik hoop maandag van de host bericht te krijgen hoe dit opgelost kan worden. Met IE is er overigens geen probleem, maar dat zal je al gemerkt hebben.
  Er wordt dus aan gewerkt!

 4. Ria
  06/17/2010

  Ik krijg dezelfde melding als PaulO bij een aantal links op jouw pagina:
  – ‘Vers geplukt’ (Lizet Kruijff);
  – jouw cursus ‘Kooktechnieken voor culi’s’.
  Voor het geval dat je dat nog niet wist.

  Maar wel leuke site trouwens. Combinatie koken en eetbare tuin vind ik interessant. In mijn geval is dat koken & eetbaar balkon.

 5. Edith
  06/17/2010

  Dag Ria, welkom hier.
  Het klopt, dit zijn externe links. Ook Lizet heeft last van een hack en mijn andere site met informatie over mijn kookcursus heeft ook dezelfde problemen, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Maar bedankt voor het melden. En voor je complimenten!

  En dat van het balkon, daar kan je ook best veel op doen, weet ik uit ervaring. Ik ben maar net naar deze grote tuin verhuisd en erg blij met alle fijne eetbare verrassingen..

  Oja, als je meer over mijn cursus wilt weten, kun je hier kijken: http://www.kookcursuskooktechnieken.nl/. Gaat niet over eten uit eigen tuin, maar over de belangrijkste kooktechnieken!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn