Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 06 2010, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Stekelige pesto

Helemaal waar is de titel niet, maar intrigrerend wel. Op zoek naar een lekkere, in plaats van rigoreuze, manier om wat aan de overvloed van brandnetels in de tuin te doen, stuitte ik op het recept voor brandnetelpesto. En wees gerust, door het fijnmalen van de blaadjes, verdwijnt ook de stekeligheid ervan. In het boek Eten en drinken met wilde planten van Laurette van Slobbe las ik zelfs dat je de blaadjes ook kunt oprollen en zo in je mond kunt stoppen. Maar dat durfde ik toch niet aan. Ik paste de verhoudingen in haar recept voor brandnetelpesto een beetje aan en ik voegde de walnoten toe. Lekker, en geschikt bevonden als kadootje voor een kookgeinteresseerde jarige.

brandnetels

Brandnetelpesto

* 1 vergiet vol met jonge brandnetelblaadjes en -topjes
* 2 tenen knoflook
* 2 el pijnboompitten
* 3 el walnoten
* voldoende olijfolie
* peper en zout

Pluk voorzichtig een vergiet vol met brandnetelblaadjes. Doe de stop in je gootsteen en kieper de brandnetelblaadjes erin. Laat er koud water op stromen, voeg flink zout toe (om evt. beestjes te doden) en was zo de blaadjes. Schep ze met een tang in je vergiet en laat ze uitlekken.
Rooster intussen de walnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lekker geuren en kleuren.
Doe alle ingredienten in een keukenmachine en voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuiige groene pesto ontstaat.
Bewaar de pesto in een afgesloten potje onder olie, zodat er geen zuurstof bij kan komen.

En dit is mijn eerste bijdrage aan het foodlogevent van juni, dat Lizet Kruyff als thema Vers geplukt heeft meegegeven. Ik ga op zoek naar meer bijdragen!

6 reacties

 1. monique
  06/07/2010

  Moet je die brandneteltoppen niet ook even smoren/met kokend water overgieten om de ‘prink’ er af te halen?

 2. Edith
  06/07/2010

  Nee, dat hoeft dus niet. Door ze te kneuzen raak je dat ook kwijt. En het schijnt dat je speeksel de prik kan neutraliseren, maar zo een blaadje (even opgerold met de ‘prik’ naar binnen) heb ik toch nog niet aangedurfd.

 3. Lizet
  06/08/2010

  Spannend wel, ik moet zeggen dat ik een deel van de tuin met brandnetels rigoureus aanpak en een deel laat staan voor de vlinders. En de jonge blaadjes pluk ik dan voor de soep. Maar pesto zeker aantrekkelijk.
  Vers geplukt hoéft trouwens niet uit het wild te zijn, je mag ook best aardbeien of sla plukken.

 4. Edith
  06/08/2010

  Meneer Eediete is ook rigoreus door de brandnetels gegaan, maar in een verwaarloosde tuin (hoe wild wil je het hebben?) blijven ze toch wel opkomen. Evenals ander eetbaar ‘onkruid’ waar ik nu toch naar op zoek ben, en dus maar gelijk onder de vlag van het Foodlogevent plaats.

 5. Yvon
  06/25/2010

  Zag op een forum wel eens brandnetelsoep voorbij komen, maar nog steeds niets met brandnetel geproefd. Ben wel benieuwd naar deze pesto, mooie foto ook trouwens.

 6. Edith
  06/28/2010

  Ik zou zeggen: doen! ;-) Is best eens een leuke variant, om iets met brandnetel te doen. Soep kan ook goed, gewoon net als spinazie, even met een uitje bakken, bouillon erbij, gaar koken en pureren. Ook koud erg lekker, trouwens!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn