Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 18 06 2010, en geplaatst in de categorie ~ soep.

Avocadosoep – ronde 2 Lekker Hapje Cup 2010

Voor de eerste voorronde was ik er best snel uit dat ik het gerecht Pollo mole poblano zou inzetten voor de Lekker Hapje Cup 2010. Mijn geheime wapen, het verwerken van chocolade in een hoofdgerecht, heeft naar tevredenheid uitgepakt. Maar daarmee wordt de tweede ronde een stuk lastiger. De Mexicaanse keuken is goed bekend in Nederland, getuige de grote aanwezigheid van Casa Fiesta in de schappen van onze supermarkten. Iedereen heeft wel eens nacho’s, taco’s, tortilla’s, burrito’s, quesedilla’s, fajita’s, salsa of guacamole gegeten, of er op zijn minst van gehoord. Daar ligt voor mij de uitdaging dan ook niet.

Als culi vind ik het wel geweldig dat we zo’n grote uitwisseling van gerechten en ingredienten van over de hele wereld kennen. Want hoe hadden we anders de avocado leren kennen? Of moet ik teelbal zeggen, want dat is de andere betekenis van ahuacatl in het Nahuatl, de taal waarvan we het woord avocado hebben overgenomen. En de bij onze oma’s geliefde advocaat zou ook hier van afstammen. De Mexicaanse guacamole was ook op de Antillen bekend, maar  werd daar met alcohol tot een geel drankje gemengd. Nederlandse zeelui namen het drankje mee naar huis, maar vervingen hier de avocado door eieren, omdat die de likeur ook zo’n mooie gele kleur gaven. Tis wijsheid van wikipedia, dus doe er mee wat je wilt. Maar het is wel een mooie verklaring waarom mensen vaak ‘advacado’ tegen deze groene vrucht zeggen.

avocadosoep

Laat het je in elk geval niet weerhouden om eens deze avocadosoep te maken, helemaal in de kleur van het voetbalelftal dat op de Zuid-Afrikaanse velden onze nationale eer verdedigt. Het enige lastige aan dit recept is dat de avocado goed rijp moet zijn, dan is ie op z’n lekkerst! De tip om de avocado sneller te laten rijpen door ze in een zak met wat rijpe bananen een dag te laten staan, heeft bij mij nooit gewerkt. Een goede uitzoeken bij uit het schap of een paar dagen geduld hebben, is mijn devies. Het recept dan weer van verrassende eenvoud en erg lekker.

Avocadosoep
Voorgerechtje voor 4 personen

3 avocado’s
500 ml kippenbouillon
2 tortilla’s

* Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd of knip de tortilla’s in punten en leg ze in de hete oven te roosteren. Duurt een paar minuutjes, maar houd ze in de gaten.
* Snijd de avocado’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit en doe dat in een blender. De pit mag je weggooien.
* Giet een beetje van de bouillon in de blender. – Pas op als je hete bouillon gebruikt, dat wil niet in je blender blijven. Begin daarom met een klein beetje en voer langzaam de hoeveelheid op. – .
* Als je de soep warm wilt serveren, kun je deze in een pan op het fornuis opwarmen, maar laat de soep niet koken!
* Proef, en voeg eventueel peper en zout toe (ik vond het niet nodig). Bij onrijpe avocado’s zou een scheutje room of creme fraiche ook kunnen helpen, maar dan is de kleur niet meer te vergelijken met het shirt.
* Zowel koud als warm lekker!

Met dit gerecht strijd ik mee voor de Lekker Hapje Cup 2010. In drie voorrondes, en daarna wat finalerondes, vertegenwoordig ik Mexico. Gun je mij een plaatsje in de finale, stem dan hier op dit recept.

4 reacties

 1. Alberto
  06/21/2010

  Stemmen op dit recept in de Lekker Hapje Cup kan hier:

  http://lekkerhapje.nl/2010/06/21/lekker-hapje-cup-2010-groep-b-2e-wedstrijd/

 2. Alberto
  06/25/2010

  Nu het zo warm is, da ik hem binnenkort zeker eens koud proberen om af te koelen. Lijkt me heerlijk!

 3. Edith
  06/28/2010

  Is ie ook, Alberto!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn