Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 01 06 2010, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Pollo mole poblano – ronde 1 Lekker Hapje Cup 2010

‘Is het keukenkastje boven de pan omgevallen?’, was mijn gedachte toen ik voor het eerst een recept voor Pollo mole poblano zag. En dat klopt ook, als je één van de mythes over het ontstaan van het recept wilt geloven. De nonnen van het Santa Rosaklooster kregen onverwachts de aartsbisschop op bezoek, maar hadden helemaal niets in huis om de man met een goede maaltijd te eren. De enige kalkoen werd geslacht en geserveerd met een saus die inderdaad was samengesteld uit alles wat de nonnetjes nog in hun keukenkastjes konden vinden. Het gerecht kon de goedkeuring van de aartsbisschop wegdragen en pollo mole poblano werd het nationale feestgerecht van Mexico.

pollo mole poblano - de ingredienten

In het Nederlands wordt dit gerecht vaak ‘kip met chocoladesaus’ genoemd. Intrigrerend, dat zeker, maar chocolade is zoals je hieronder kunt zien niet het enige ingrediënt. Met de pepers en kalkoen is chocolade wel het enige inheemse product in dit recept. Al 1000 jaar voor Christus kenden de Olmeken, die in het huidige Midden-Amerika leefden, al het belang en de mystieke kracht van de cacaobonen. Latere stammen verhieven het zelfs tot betaalmiddel, waarmee de onschatbare waarde ervan goed tot uitdrukking komt. Koningen van deze inheemse volken dronken xocolatl om hun harem te kunnen bedienen, en krijgers kregen het vlak voor de strijd te drinken. Het drankje was vet, bitter en in geen opzicht vergelijkbaar met hoe we nu chocolade drinken. Dat kwam pas toen de Hollander Coenraad Van Houten er zich in 1829 mee ging bemoeien, en een pers uitvond om de cacaoboter in de peulen te scheiden van de cacao. De zoete smaakmaker suiker werd door de Spanjaarden toegevoegd en daarmee hebben we de drie belangrijkste ingrediënten van de ons bekende chocolade benoemd. De idee om allerlei smaken, zoals specerijen, bloemblaadjes en pepers, met chocolade te combineren, is wat minder nieuw, dat deden de Azteken al. En dat maakt chocolade in het avondeten toch ineens wat minder gek. Zeker als je je realiseert dat de chocolade geen hoofdingrediënt in de pollo mole poblano, maar naast noten en specerijen één van de vele in dit gerecht, is. Net zoals in sommige van onze eigen recepten voor de saus bij een hazepeper.

Zoals het altijd met nationale gerechten gaat; iedereen heeft er zijn eigen versie van. De ingrediënten verschillen, vaak gaan er meerdere soorten pepers in, maar ook de bereidingswijze varieert van alle ingrediënten mengen en verwarmen, tot stap voor stap alle ingrediënten apart garen en dan pas mengen. In verschillende recepten deed ik inspiratie op, en dit viel er vanuit mijn kastje in de pan: 

pollo mole poblanoPollo mole poblano
voor 4 personen

* 4 kippenbouten
* 3 rode pepertjes
* 1 grote ui
* 2 tenen knoflook
* 4 tomaten
* 3 el sesamzaadjes
* 3 el amandelen
* 6 el ongezouten pinda’s
* 10 paranoten
* 4 el geraspte zo puur mogelijke chocolade*
* 1 steranijs
* 4 kruidnagels
* 1 tl gemalen komijnzaad
* paar takjes tijm
* 1 el oregano (gedroogd)
* 3 laurierblaadjes
* 2 gedroogde citroenblaadjes
* peper en zout naar smaak

Lekker erbij: een hele maiskolf per persoon en tortilla’s naar trek.

– Spoel de kippenbouten af, snijd ze eventueel bij het buigpunt doormidden en was ze desgewenst. Doe ze in een ruime pan, giet er koud water op en breng aan de kook. Pel intussen de ui en knoflook, en snijd de ui in grove stukken. Zodra het water kookt, haal je de kipdelen uit de pan en spoel je ze schoon. Het water gooi je weg. Doe de kippenbouten weer in de pan, doe er zoveel koud water bij dat ze onder staan en zet ze opnieuw op het vuur. Doe de ui, knoflook, de pepertjes, het kaneelstokje, de laurier- en citroenbladeren erbij. Zodra het water kookt, draai je het vuur laag en laat je de kip zo zachtjes garen.
– Rooster intussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes. Zodra ze lekker geuren en er vettig uit gaan zien, doe je ze in een keukenmachine. Rooster zo ook de paranoten, pinda’s en de steranijs en pimentkorrels. Rasp de chocolade en doe al deze ingrediënten in de keukenmachine erbij, evenals de tijm, oregano, en peper en zout naar smaak. Maal dit alvast fijn, en laat alle ingrediënten in de machine zitten.
– Zet de maiskolven in ruim kokend water op en kook ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.
– Giet de bouillon af boven een vergiet als de kip gaar is, maar vang het vocht op. Laat de rozijnen in 1 dl van de zojuist getrokken kippenbouillon wellen. Dep de kipdelen droog en bak deze in een koekenpan in wat arachideolie goudbruin. Vis ook een deel van de uien en de tenen knoflook uit het vergiet en bak deze even mee. Snijd intussen de tomaten in blokjes en bak deze mee. Laat sudderen tot de saus wat ingekookt is.
– Haal de kip uit de tomatensaus en doe de tomatensaus in de keukenmachine erbij. Doe ook de gewelde rozijnen erbij. Laat de machine draaien tot een saus en gebruik de kippenbouillon om de dikte van de saus te bepalen. Veeg de koekenpan schoon met een keukenpapiertje en verwarm hierin opnieuw wat olie. Laat de saus hierin kort bakken, voeg de kipdelen toe en laat zo alle smaken goed intrekken.
– Verwarm intussen de tortilla’s en serveer ze los bij de pollo mole poblano en de mais. Eet lekker, en met je handen!

Met dit gerecht strijd ik mee voor de Lekker Hapje Cup 2010. In drie voorrondes, en daarna wat finalerondes, vertegenwoordig ik Mexico. Gun je mij een plaatsje in de finale, stem dan hier op dit nationale feestrecept van Mexico. >>> En bedankt allemaal, de eerste ronde is binnen! Op naar de volgende!

willy supreme cacao* Voor de chocolade gebruik ik een bijzondere. Het is een cilindervorming blok van 100% chocolade dat ik bij Selfridges in London kocht. Pas later hoorde ik over het verhaal erachter; de Engelsman Willy Harcourt Cooze die in Venezuela een verwaarloosde cacaoplantage opkocht en zelf chocolade wilde produceren. In het tv-programma Willy’s Wonka Chocolate Factory werd zijn leven en passie in beeld gebracht. De chocolade is, vanwege het ontbreken van suiker, niet om zo van te snoepen, maar wordt alleen in allerlei zoete (en hartige!) gerechten verwerkt. Probeer voor de Pollo mole poblano zo puur mogelijke chocolade te vinden, ik meen dat de Bijenkorf chocolade van 99% verkoopt. Ik deed het ook in dit stoofgerecht met varkensvlees en (zoete) aardappelen. 

8 reacties

 1. Maaike
  06/03/2010

  Dit ga ik hopeloos verliezen! Gelukkig mogen we allemaal drie keer. Ik heb nog geen idee wat mijn volgende gerecht wordt. Ben benieuwd of we weer met iets soortgelijks komen :-).

 2. […] Mexico: Pollo Mole Poblano bij Edith’s digitale keuken […]

 3. Alberto
  06/03/2010

  Sterke opening! Heb zelf altijd een zwakke plek gehad voor de Mexicaanse keuken en dit kan me zeker bekoren!

  Stemmen op dit recept kan hier:
  http://lekkerhapje.nl/2010/06/03/lekker-hapje-cup-2010-groep-b-1e-wedstrijd/

 4. Edith
  06/04/2010

  Nu maar hopen dat de stemmers er ook zo over denken, he? Maar bedankt voor jullie complimenten, dat is wel een goed begin!

 5. Anita
  06/04/2010

  Ziet er Erg goed uit Edith!

  We hebben een aantal goede recepten / kandidaten in onze groep zitten zie ik al!

  Ik weet gelukkig mijn 2 komende recepten wel al maar het was even flink zoeken om 3 totaal verschillende dingen te vinden.

  Succes allemaal!

  groetjes
  Anita

 6. Edith
  06/04/2010

  Ja, weet je ze al? Ik nog lang niet. Heb wel al een paar ideeen, maar kan gewoon nog niet kiezen… Jij ook succes en vooral veel (eet)plezier!

 7. Edith
  06/08/2010

  Hoera! De eerste ronde is binnen. Tijd om over de tweede ronde na te gaan denken..

 8. Jessica
  11/16/2010

  Hi Edith,

  Deze lijkt me echt super lekker! Staat zeker op mijn #receptendieiknogwilproberen lijstje ;)

  Groetjes van Jessica (Oma Mientje)

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn