Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 04 06 2010, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Onderwerpen:

, ,

En dat is 4!

Het ene jaar besteed ik meer aandacht aan dan het andere. Maar na één, twee en drie vier ik vandaag alweer een verjaardag van deze digitale keuken; de vierde! (Felicitaties graag in de vorm van een stem voor mijn inzending van de Mexicaanse Pollo mole poblano in de Lekker Hapje Cup 2010, hier dus! En, bedankt allemaal, de eerste ronde is binnen!) Het was het afgelopen jaar hier wat rustiger dan de voorgaande jaren, want drie grote projecten trokken mijn aandacht. En er staat nog genoeg op stapel, voorlopig ben ik nog niet uitgeschreven over koken, eten en alles daaromheen.

Kooktechnieken voor culi’s
Natuurlijk was ik druk met mijn kookcursus Kooktechieken voor culi’s. Daarover hebben jullie gelezen. In acht lessen ben ik met mijn cursisten door de belangrijkste technieken in de keuken gesneld en we hebben daarbij het experminent niet geschuwd. Soms mislukte er iets, vaker kwamen de heerlijkste gerechten op tafel, maar het belangrijkste vond ik altijd dat de kennis zou blijven hangen. En ik kreeg tijdens de laatste les de indruk dat dat wel gelukt was. Ook vinoloog Willem Hellevoort was onder de indruk toen er een paar prachtig gebakken biefstukken op het bord verschenen. Hij doet volgend jaar mischien ook wel mee met de andere 7 lessen… Jij ook?

Argentinisima
En naast mijn baan en de kookcursus verlangde nog een andere grote klus mijn aandacht. Carola Verschoor de Berkhout had me gevraagd om haar kookboek in wording te redigeren. Nu ze ruim 10 jaar in Nederland woont werd het tijd om al haar favoriete gerechten uit haar geboorteland Argentinië op te schrijven. Ik zorgde ervoor dat alle informatie over het eten en genieten daarvan in Argentinië helder op papier kwam en dat je de recepten ook echt kunt nakoken. Let dit najaar maar in de boekhandel op de titel Argentinisima.

Nieuwe keuken
En daarnaast zijn Meneer Eediete en ik ook nog eens verhuisd. Dat had wat voeten in de aarde, een heel huis werd verbouwd, en een nieuwe keuken moest worden uitgezocht. Over het fornuis was ik snel uit; dat moest dezelfde zijn als ik al in het vorige huis had staan. Ook het werkblad werd weer van glas, maar de indeling van de lange pijpenla die de keuken moest worden kostte wat meer nadenktijd. Uiteindelijk hielden we het eenvoudig, maar met ontzettend veel werkruimte. Het is een heerlijke plek geworden nog meer in de keuken te experimenteren.

Nieuwe uitdagingen
Maar de nieuwe uitdagingen liggen al weer op de loer. In plaats van een klein balkon heb ik nu een megagrote tuin ter beschikking. Deze tuin is jarenlang verwaarloosd geweest, waardoor ik iedere dag weer blij verrast wordt door nieuwe plantjes die hun licht laten zien. Maar de echte uitdaging wordt natuurlijk de moestuin, die al een kleine start heeft gemaakt.
De tweede, kleinere maar niet minder leuke, uitdaging is de finale van de Lekker Hapje Cup 2010 waarvoor ik de komende tijd in de Mexicaanse keuken ga duiken. Dat heeft in elk geval al dit lekkere recept voor Pollo mole poblano opgeleverd. Ter herinnering, hier kan je stemmen (tot en met 7 juni).
En de derde is nu eindelijk echt een goede verbouwing van deze digitale keuken. In het echte leven heb ik nu genoeg ervaring met het verbouwen van keukens opgedaan, tijd om iets van die kennis en ervaring ook hier toe te passen.
Genoeg redenen om me te blijven volgen, nietwaar?

.

4 reacties

 1. Silvia
  06/06/2010

  Hallo Edith, Ik was al benieuwd of je nu weer de Falcon Excel had uitgezocht of voor iets anders was gezwicht (kon het me al bijna niet voorstellen, ben zelf erg blij met de Falcon).
  Silvia

 2. Edith
  06/06/2010

  Inderdaad de Falcon, weer, Silvia. Ik vind het een fijn fornuis, en het heeft zeker een goede prijs-kwaliteitverhouding.

 3. Carola
  06/07/2010

  Superbedankt Edith!!

 4. Edith
  06/07/2010

  Graag gedaan, Carola! En leuk dat je hier ook meeleest.. Lukt het een beetje met de foto’s? Ben zo benieuwd naar het eindresultaat, ik kan niet wachten op september. En jij vast helemaal niet!?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn