Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 14 03 2010, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

,

Zalmforelfilet in roomsaus

Morgen geef ik al weer de zesde les in mijn kookcursus Kooktechnieken voor culi’s. Die les gaat over vis en daarover ben ik inmiddels weer veel meer wijzer dan ik ooit was. Over visvangst, verantwoorde vis, de anatomie van een vis en alle mogelijkheden om deze te bereiden. En ter voorbereiding op morgen heb ik de laatste tijd nogal wat vissen gefileerd. Vandaag was dat een zalmforel, een kweekvis die zijn rode kleur dankt aan voer vol carroteen dat hij krijgt. Het fileren viel nog niet mee, dus deze vis zal ik mijn cursisten morgen niet voorzetten. Welke wel, dat verklap ik nog even niet, want ze lezen hier mee.

Ik bereide de zalmforelfilets in de oven volgens een recept dat ik vond in het boekje VIS van het Nederlands visbureau. Het was mijn eerste visboek en een kadootje voor mijn verjaardag. Het bijbehorende verjaardagskaartje zat nog in het boek. Helaas ongedateerd zodat ik niet weet in welk jaar ik dit boek kreeg. In het recept hoorde nog dille, maar die heb ik eruit gelaten. Ook at ik het niet met de gesuggereerde sperziebonen of wortelen, maar met deze gestoofde spitskool en aardappelpuree. Lekker!

Zalmforelfilet in roomsaus

* 1 zalmforel, gefileerd
* 1/4 komkommer
* 25 gr boter, 1 dl room
* 1/2 dl witte wijn, 1 dl visbouillon, 1 tl mosterd
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Fileer de vis, of laat dat aan de visboer over.
Vet een ovenschaal in en leg hierin de filets. Strooi er peper en zout over, de komkommer in kleine blokjes en schenk de wijn en de helft van de bouillon over de vis.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ca 12 minuten in de oven.
Schenk de rest van de bouillon met de room en mosterd in een pannetje en giet het vocht uit de ovenschaal erbij. Laat inkoken tot een mooie saus. Breng op smaak met peper en zout.
De kunst is om de visfilets warm te houden zonder dat ze (te ver) doorgaren, maar dankzijn mijn warmhoudoven had ik dat probleem niet.

 .

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn