Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 01 02 2010, en geplaatst in de categorie ~ soep.

Een snertervaring

Normaal gesproken ben ik in huize Eediete degene die maar blijft zeggen hoe lekker iets is. Maar dit weekend had ik Meneer zo ver. “Een 10!”, zei hij al bij de eerste hap. En later nog een paar keer. Aangevuld met hoe lekker hij mijn snert toch vond. En ik kon het alleen maar met hem eens zijn en me voornemen voortaan mijn erwtensoep altijd zo te maken.

De inspiratie kwam van een reactie op dit bericht. Er over nadenkende vond ik het een goede suggestie om het vlees langer te laten trekken, zodat het nog meer smaakstoffen kon afgeven. Zelf voegde ik bij het trekken van deze varkensbouillon nog wat extra groenten toe voor nog meer smaak. Ook nieuw in mijn standaardrecept is het gebruik van een varkens bovenpoot. Dat vond ik in het koelschap van de goedkoopste super. Het had bot, vet en vlees, hetgeen het recept behoeft. De rookworst vonden we eigenlijk een beetje overbodig, maar dat zou kunnen komen doordat deze niet van een goede slager kwam. Het werd een zachtsmakende soep, waarin de wortel, aardappel en knolselderij nog herkenbaar waren en waarin de smaak van het vlees niet overheerste. Lekker!

Recept voor de lekkerste Snert
Voor 4 personen

* 400 gr gedroogde spliterwten
* 1 bovenpoot van een varken, ca 1 kg
* 1 rookworst
* 1 knolselderij
* 1,5 prei
* 2 flinke winterpenen
* 1 aardappel
* peper en zout

Snijd het vlees zo goed mogelijk van de botten. Er mag gerust nog wat aan blijven zitten. Verwijder de grote delen vet en snijd het vlees in stukken van ca 3 cm.
Leg de botten en het vlees in een soeppan en giet er ongeveer 4 liter koud water op.
Voeg een halve prei, ca 1/3 knolselderij, een uitje en wat winterpeen (allen schoongemaakt en in grove stukken gesneden) toe.
Breng de bouillon tegen de kook aan, schuim af zodra nodig, en laat het vlees een kleine 3 uur trekken. Laat de bouillon niet koken.
Was de erwten en controleer op steentjes (die ik overigens er nog nooit in heb gevonden).
Schep de groenten uit de pan, schuim nog een keer goed af en voeg de erwten toe. Laat een uurtje meekoken.
Maak de rest van de groenten schoon en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Kook de groenten nog een uur mee.
Pocheer de rookworst ca 20 minuten in water van ca 80 graden. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze door de snert.
Breng de snert op smaak met flink peper en zout.
Haal de pan van het vuur en zet ‘m in de sneeuw om de snert af te koelen.
Eet de volgende dag, en vries de rest voor een andere keer in.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn