Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 01 01 2010, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

Een goed voornemen

aardappelEen digitaal geheugensteuntje zoals deze keuken is handig, maar niet als je net je pc hebt uitgezet. Want niet altijd heb ik paraat hoe ik de klassiekers op mijn manier ook al weer maak. En bij nader inzien had ik mijn pc ook niet aan hoeven zetten, want zo als mijn eerste gratins, maakte ik mijn aardappelgratin al jaren niet meer.
Goed, ik keek dus even in het boekje Aardappel van Alma Huisken voor een voorbeeldrecept van aardappelgratin. En dat recept leek wel heel erg veel op hoe ik de laatste jaren aardappelgratin maak (maar nooit over blogde), maar toch een beetje anders. Want de tip die Alma Huisken niet in dit prachtige overzichtswerkje geeft, is om de gratin in eerste instantie onder aluminiumfolie te laten garen. Doe je dat niet, dan garen de bovenste aardappels toch echt te snel en drogen ze iets teveel uit.

En dat goede voornemen? Vaker aardappelgratin maken, ik was stomweg vergeten hoe lekker het kan zijn!

Aardappelgratin

* 500 gr aardappelen
* 1 teen knoflook
* 2 dl room
* klontje roomboter of scheutje olie
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Leg de boter of schenk de olie in een lage ovenschaal en leg de gepelde teen knoflook erin.
Zet de ovenschaal even in de oven zodat het vet warm wordt en je deze goed uitsmeren en de knoflook in de schaal kunt wrijven.
Schil de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes (liefst met de mandoline). Was ze niet!
Leg een laag aardappel in de schaal, maal er wat verse peper en zeezout over, en maak zo alle aardappel op.
Schenk de room over de aardappels en zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven.
Haal na een uur de aluminiumfolie er af, draai de oven naar 200 graden zodat de bovenkant mooi goudbruin kan worden.

En met dit blogje heb ik me ook alvast gehouden aan mijn geheime voornemen om wat vaker uit mijn enorme kookboekencollectie te gaan koken!

4 reacties

 1. Tanja
  01/05/2010

  Ha Edith,
  Ten eerste natuurlijk de beste wensen voor 2010. Ik heb weer sinds tijden de gratin gemaakt en de aluminiumtip was een heel goede. Heerlijk.

 2. Edith
  01/06/2010

  Leuk Tanja, en een mooi stukje heb je er over geschreven!

 3. Yvon
  01/08/2010

  Ha goed voornemen, hier idem, zit een beetje vastgeroest geloof ik en nog zoveel uit te proberen. Dat folie over de gratin zou er zeker bij moeten staan in recepten, en ook dat je dit beter niet uren van tevoren moet voorbereiden. Pff dat onzalige idee had ik een keer met onsmakelijk gekleurde pieperschijfjes als gevolg :-(

 4. Edith
  01/11/2010

  Je zou het wel deels kunnen voorbereiden, een volgende keer Yvon. Gewoon de aardappels schillen en in plakjes snijden en ze dan onder water bewaren. En dan de rest op het moment supreme doen.
  Of al grotendeels afbakken, laten afkoelen en dan nog even in de oven opwarmen op 100 graden.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn