Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 23 12 2009, en geplaatst in de categorie ~ overig.

Zo maak je dus polenta!

Lang lang geleden maakte ik eens couscous en dat was geen succes. Later probeerde ik het nog eens en couscous staat nu iedere twee weken wel op het menu. Misschien gaat het met polenta ook zo.
Een tijdje geleden maakte ik het en dat was geen succes. Omdat ik geen ‘ah shit’-rubriek heb, weet ik ook niet meer wat ik toen deed. Wel nam ik me voor om het nog eens te proberen. Mijn culi-collega J. gaf me onderstaande recept en op deze manier gemaakt zal het zeker vaker op het menu komen te staan. Al moet ik eerlijk bekennen dat het vooral de pittige oude boerenkaas die ik gebruikte de smaakmaker was en dus het succes grotendeels bepaalde.

Polenta

* 90 gr polenta
* 3 dl groentenbouillon
* 2,5 dl water
* 50 gr parmezaanse kaas
* 25 gr boter
* olijfolie

Breng de bouillon en water aan de kook.
Strooi de polenta in het kokende water en roer goed door.
Laat 3 tot 6 minuten doorkoken, blijf roeren tot een dikke massa ontstaat.
Rasp de kaas.
Haal de polenta van het vuur en roer de kaas en boter erdoor.
Doe de polenta in een schaal, strijk de bovenkant glad en laat ca 2 uur in de koelkast afkoelen.
Verwarm de grill voor.
Haal de polenta uit de schaal en snijd de polenta in dunne plakken, gebruik een steker voor een mooie ronde vorm.
Bestrijk de polenta met olijfolie en grill de plakken ca 3 minuten per kant.

4 reacties

  1. © RJ
    12/23/2009

    Die is leuk: “Hoe maakt men polenta?” Antwoord: “Men neme instant polenta, en…” Ja Edith, zo kan ik het ook, hahaha!

    Polenta maak je door gries- en maïsmeel aan nèt niet kokend water toe te voegen, en dan lang, langer, nòg langer, héél vreselijk lang – namelijk een uur – te blijven roeren.

    Vandaar dat Italiaanse mama’s allemaal van die stevige bovenarmen hebben! ;-)

  2. Edith
    12/23/2009

    Ja he, niet te kritisch he? Over deze eerste, okay tweede, poging? En ja, ik weet wie ik het vraag! ;-)
    Maar je maakt me wel nieuwsgierig. Is die urenlange polenta van jou dan echt zoveel anders van smaak aka lekkerder?
    (Met couscous geef ik overigens ook de voorkeur aan de snelle variant, of mag dat ook niet?)

  3. © RJ
    12/24/2009

    Zoals wel vaker zat ik je weer een beetje op te jutten, hahaha!

    Snelle varianten ‘mogen’ van mij best (alsof ik een ‘autoriteit’ zou zijn, wat geenszins het geval is).

    Maar ik trek de lijn bij kwesties als “hoe maak je bouillon?” om dan vervolgens te moeten lezen “men neme een bouillonblokje”. Zo kan zelfs een chimpansee nog koken.

    En ik weet niet of die urenlange polenta persé lekkerder is, want ik heb de instant-variant nog nooit geproefd.

    Over dit onderwerp zou ik ellenlange verhalen kunnen inkloppen, maar de essentie vind je ook in een amusant stuk op italie.nl: http://is.gd/5zdIj

  4. Edith
    12/24/2009

    Mooi stukje! Vooral die slotverklaring bevalt me, socioloog zijnde, wel, want die verklaring kende ik nog niet.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn