Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 12 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Burgers van paddestoelen en Reypenaer

Op voorraad lagen nog Rosevalaardappelen, veel kastanjechampignons en sla. Het weer was er niet naar om naar buiten te gaan (op z’n zachts gezegd) en zo kwam ik op het idee om de aardappels in parten te roosteren in de oven, de sla aan te maken met honingazijn en de paddestoelen te verwerken tot hamburgers.

In de periode dat ik nog serieus overwoog om vegetarier te worden maakte ik wel eens een notenburger. Maar die experimenten waren niet zo geslaagd. Met de culinaire bagage waar ik inmiddels over beschik, durfde ik de uitdaging weer eens aan en zowel Meneer Eediete als ikzelf vonden het een geslaagd experiment. (En ja, lezers die al wat langer meekijken, die paddestoelenhobbel ben ik aan het nemen!)

reypenaer2 Flinke burgers van paddestoelen en Reypenaer

* 200 gr paddestoelen
* 1 kleine ui
* 1 teen knoflook
* 50 gr Reypenaer (of andere oude pittige kaas)
* 1 ei
* boter
* bloem
* paneermeel
* 1 el ketchup
* 1 tl cayennepeper

Borstel indien nodig de paddestoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snipper het uitje en hak de knoflook.
Smelt een klont boter in een koekenpan en bak hierin zachtjes de gesnipperde ui.
Bak dan de paddestoelen mee tot ze gaar zijn, met in de laatste minuut de knoflook en de cayennepeper erbij.
Als al het vet is opgeslorpt, laat je nog een klontje boter smelten.
Dan roer je er ongeveer evenveel (gezeefde!) bloem doorheen als je nog vet in de pan hebt zitten. En laat deze even meebakken. Je ziet dat het vocht nu gaat binden.
Laat het mengsel nu afkoelen. In deze tijd van het jaar kan dat heel goed buiten, mits het niet sneeuwt!
Pureer het paddenstoelenmengsel met het ei, kleine stukjes (of geraspte) kaas en de tomatenketchup.
Voeg net zoveel paneermeel toe tot je er redelijk stevige burgers van kan vormen. Het mengsel moet op z’n minst in je hand kunnen blijven liggen en niet tussen je vingers wegdruipen.
Verhit een flinke klont boter in de koekenpan en laat hierin de paddestoelenburgers voorzichtig glijden, zodra de boter uitgebruist is. Hou het vuur redelijk hoog, zodat de buitenkant van de burger stevig wordt. Draai dan de burger om en bak ook de andere kant op iets lager vuur.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn