Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 12 2009, en geplaatst in de categorie ~ aardappel.

Zo eet ik mijn stamppot boerenkool vanaf nu

Geinspireerd door het kookboek Pascal Jalhay proeft wilde ik mijn doordeweekse stamppot boerenkool verheffen naar een hoger niveau. Pascal Jalhay voegt er gestoofde zilveruitjes en een mosterdsausje aan toe, ik nog een lekkere rookworst en ik maakte er jus bij. Het is wel even jongleren met pannen op je fornuis, en ook al typende kwam ik er niet goed uit, dus heb ik de recepten voor de verschillende onderdelen apart weergegeven.

Maar goed, zo werd mijn boerenkool nog lekkerder dan anders:

pascal jalhay proeft* 300 gr (schoongemaakte) boerenkool
* 500 gr kruimige aardappelen
* rookworst van een goede slager
* 2 uien
* 12 zilveruitjes
* 1 teen knoflook
* flinke klont boter
* 2 dl melk
* 1 dl room
* 1/2 dl witte wijn
* ca. 2 dl (runder)bouillon
* 1 flinke tl grove mosterd
* vleugje citroensap
* 1 el sojasaus
* 1 tl zoetzure chilisaus
* garam masala
* peper en zout

Boerenkool:
Zet de boerenkool in een bodempje water en wat zout op.
Pel een ui, halveer hem en snijd beide helften in dunne ringen. Leg de ringen bovenop de boerenkool, giet een laag water in de pan en steek het vuur onder de pan aan.
Schil de aardappelen en snijd deze in even grote stukken. Leg deze op de boerenkool en laat deze koken tot de aardappelen gaar zijn (ca 20 minuten).
Verwarm de melk.
Giet de aardappelen en boerenkool af en laat deze nog even droogstomen.
Stamp de aardappelen en boerenkool door elkaar en maak er een smeuiig geheel van met de warme melk. Roer er op het einde nog wat klontjes boter door en breng op smaak met peper en zout.

Rookworst:
Koop een goede rookworst bij een ambachtelijke slager.
Leg de rookworst intussen ongeveer een kwartier in warm, net niet kokend water.

Mosterdsaus:
Pel de andere ui en snipper deze. Hak de teen knoflook fijn.
Verwarm in een ander pannetje wat boter en bak hierin de rest van de gesnipperde ui op laag vuur glazig.
Blus de gesnipperde ui af met de wijn en laat deze op laag vuur inkoken tot de wijn stroperig is. Voeg dan de room toe en laat deze inkoken tot de helft. Breng op smaak met de mosterd en een beetje citroensap.

Gestoofde zilveruitjes:
Schil de zilveruitjes en houd ze verder heel.
Verwarm een flinke klont boter in een pannetje en bak hierin de zilveruitjes op middelhoog vuur goudbruin.
Verwarm intussen de bouillon en giet een scheutje hiervan op de zilveruitjes en laat deze op laag vuur stoven tot de zilveruitjes gaar zijn.
Schep dan de zilveruitjes uit de pan en houd ze in aluminiumfolie warm.

Geinspireerd door Pay-Uun Hiu maakte ik mijn jus zo:
Snijd de halve ui die je nog overhebt in kleine stukjes. Hak de knoflook (en evt. wat gember) fijn.
Verwarm wat boter in een pannetje en bak de ui tot ze goudbruin en gaar is. Voeg tegen het einde ook de knoflook toe.
Voeg de zoete chilisaus, sojasaus en een scheutje port toe.
Blus af met een scheut (paddenstoelen/runder-)bouillon, en kook dit in tot een jus.

Rooster in een droge pan een snufje garam masala en garneer hiermee de randen van twee borden.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn