Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 23 11 2009, en geplaatst in de categorie ~ couscous/bulgur.

Lamstajine met kweepeer en prei

We hadden het er het foodbloggersevent van KitchenAid nog even over, dat je soms zoveel ideeen opdoet dat de tijd je ontbreekt om ze allemaal uit te proberen. Met als gevolg dat je zo’n idee of suggestie vaak vergeet.
Voornemens om receptideeen niet (meer zo lang) uit te stellen wilde ik het idee om kweepeer met lamsvlees mee te stoven direct uitproberen. Ik las het deze week nog op een foodblog, maar had het bericht niet als favoriet aangemerkt. Ik herinner me ook geen recept. En moest ik zelf nog op zoek naar een groente die een mooi tegenwicht zou kunnen bieden aan het fruit. Prei bleek een prima idee, dus neem het gerust eens over, wie weet in een heel ander gerecht.

Lamstajine met kweepeer en prei

* 300 gr lamsbout
* 1 ui
* 1/2 kweepeer
* 2 preien
* olijfolie
* couscouskruiden
* halve mok (runder)bouillon
* 3 el verse peterselie

Pel de ui en snijd hem in grove stukken en bak ze in wat olijfolie aan tot ze glazig ziet.
Was de prei en snij in dikke ringen. Bak ze even met de ui mee. Haal dan de prei zoveel mogelijk uit de pan.
Snijd het vlees in stukken van ca 2 cm, strooi de specerijenmix erover en bak ze lekker bruin in het vet (voeg evt wat extra olijfolie toe en lees hier over het waarom van het flink bakken van het vlees).
Verwarm de bouillon en schenk in de pan. Roer aanbaksels goed los.
Schil de kweepeer en snijd ‘m in kleine stukjes (1 cm) en voeg ze toe aan het vlees.
Laat het gerecht op je allerkleinste pit nu anderhalf uur sudderen met de deksel op de tajine (of op je stoofpan).
Voeg dan de stukken prei weer toe en laat nog een half uur meegaren.
Hak de peterselie en garneer hiermee het gerecht.

Lekker met couscous, die je tegelijk met een handvol rozijnen laat wellen. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra gehakte peterselie.

1 reactie

  1. Lekker recept en mooi dat je de kweepeer promoot. Die is veel te weinig onder de aandacht en dat is echt onterecht!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn