Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 16 10 2009, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep, ~ overig, ~ toetjes.

Toula’s zoete druiven

Op verzoek van Culinette opnieuw hier een recept dat ik zelf nog nooit heb klaargemaakt, en wel voor de zoete gesuikerde druiven dat ik de Griekse Toula heb zien maken. Ik heb er wel bovenopgestaan, zodat ik het de volgende keer precies zo zal doen. En dat is maar goed, dat van erbovenopstaan, want met alleen de mondelinge overlevering van het recept was het vast niet gelukt. Want de dochter van de baas van onze appartementjes in een molen sprak wel wat engels, maar werkneemster Toula was van het type ‘een beetje dat, een tijdje zus en dat is het dan’. Als ik die eerste aanwijzingen had opgevolgd zou ik ingredienten gemist hebben, de verkeerde druiven gebruikt hebben en lang niet zo’n mooie ingedikte siroop hebben gekregen. Want het ging uiteindelijk als volgt:

Neem een flink glas vol suiker en kieper dat in een pan, en doe er nog zo’n zelfde hoeveelheid bij. Zorg voor minstens vier van deze glazen vol (witte) druiven en doe ze bij de suiker. Nog zo’n glas water erbij, een halve theelepel gemalen kaneel en een snufje gemalen kruidnagelpoeder en breng het aan de kook. Roer regelmatig door.
Ga dan door met de dingen die je aan het doen was: klanten een glaasje drinken inschenken, de dochter van de baas en haar vriendje te eten geven, bekvechten met je moeder die ook in het bedrijf werkt, af en toe roeren in de pan, en soms even glimlachen naar die rare Hollandse die nu in je keuken zit en waar je nauwelijks mee kunt communiceren.
Na ongeveer een uur, ‘t kan wat korter of langer, maar zeker niet de paar minuten die ik mondeling opgedragen had gekregen, moeten de druiven kapotgekookt, maar nog wel herkenbaar zijn en de siroop ingedikt zijn. Laat het afkoelen, giet het over in een pot en sleep het mee naar je thuis om het daar lekker te eten bij yoghurt of ijs. Bijvoorbeeld.

2 reacties

  1. Culinette
    10/16/2009

    Oh zaligheid! Kan me er alles bij voorstellen. Veel dank. Dit weekend maken met dikke Griekse yoghurt erbij.

  2. […] De makkelijkste weg naar een onbekend land of persoon is die via de keuken. Samen koken en eten verbroedert en je leert elkaar zelfs zonder woorden een beetje kennen en waarderen. Dat merkte ik zelf onlangs nog tijdens mijn vakantie in Griekenland, waar ik een heerlijk toetje leerde maken zonder goed met mijn Griekse gastvrouw te kunnen communiceren. […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn