Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 24 09 2009, en geplaatst in de categorie ~ oven.

Voorpret

De hele week hebben Meneer Eediete en ik er al zin in, maar vandaag stond het toch echt op tafel: moussaka. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dit voor het laatst maakte, maar het zal zeker jaren geleden zijn. Ik herinner me nog wel dat ik er met de Eetschrijver over heen en weer discusssieerde onder zijn versie van het recept. Hij vond een recept van mijn hand in de krochten van het internet waar ik mijn eerste culinaire afdrukken achterliet* en vond dat ik te weinig oregano gebruikte. Dat was omdat ik toen een sterk geurende en smakende oregano uit Griekenland had gebruikt, waarvan je er niet zo veel van nodig hebt. Vandaag verdubbelde ik de hoeveelheid dan ook maar wel. En ik handhaafde de aardappel ik het kader van reistverwerking.

Moussaka

* 300 gr gemengd lams- en rundergehakt
* 2 kleine aubergines, 1 ui, 1 teen knoflook, 500 gr aardappel
* 2 el tomatenpuree, half blikje gepelde tomaten, scheut witte wijn, veel olijfolie
* bechamelsaus, 50 gr geraspte oude kaas
* 1 tl kaneelpoeder, 1/2 tl gemalen kruidnagel, 2 el oregano, peper en zout

Verwarm een scheut olijfolie in bak hierin de gesnipperde ui tot ze glazig ziet. Voeg ook even de gehakte knoflook toe.
Bak het gehakt met de kaneel en gemalen kruidnagel hierin mee tot het gehakt rul is.
Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
Blus af met een flinke scheut witte wijn en als deze bijna ingekookt is, voeg je de tomaten en oregano toe en laat lekker een tijdje sudderen. 

Maak nu de bechamelsaus en laat deze ca 20 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus niet zo bloemig zal smaken. Blijf regelmatig roeren om velvorming tegen te gaan.

Snijd intussen de aubergines in de lengte in plakken en bak ze in olijfolie in een koekenpan tot ze bijna gaar zijn. Of grill ze. Ze hoeven nog niet door en door gaar te worden, dat worden ze in de oven wel. Blijf flink olijfolie gebruiken als je bakt, de aubergines slorpen dit op waar je bij staat. Maar onthoud, ze worden er alleen maar lekkerder van!

Schil de aardappelen, snijd ze in heel dunne plakjes en kook ze in een paar minuten een beetje gaar.

Vet een ovenschaal in en leg daarin een dun laagje van de saus. Hoe je de moussaka verder opbouwt, dat maakt mij niet uit. Volg je Culinaria Griekenland, dan stapel je eerst alle aardappel op elkaar, dan volgt een laagje saus, waarna alle aubergines een laag volgen. Daarop volgt de laatste tomaten-gehaktsaus en daarboven de bechamel en geraspte kaas.
Ik deed het vandaag zo: saus, aardappel, aubergine, saus, aardappel, aubergine, saus, bechamelsaus, kaas.

* Al in 1999 zette ik mijn favoriete recepten op internet. Dat begon op Smulweb, maar niet snel daarna prutste ik een site in html in elkaar. Dat was nog in de tijd dat er met de telefoon ingebeld moest worden, wie herinnert zich dat nog? Op een gegeven moment kon ik er niet meer inbellen en de site bleef doelloos achter. Ik begon dit domein en zette daar alle recepten die ook op het gratis stukje van tmfweb stonden. Inmiddels is dat domein echt verleden tijd, ontdekte ik zojuist.

update: ook Meneer Eediete herinnerde zich niet meer wanneer we voor het laatst moussaka aten. Wel dat we toen al concludeerden dat de toevoeging van de aardappel het gerecht flauw(er) doet smaken.

5 reacties

 1. […] Voorpret September 24th, 2009 Goto comments Leave a comment De hele week hebben Meneer Eediete er al zin in, maar vandaag stond het toch echt op tafel: moussaka. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dit voor het laatst maakte, maar het zal zeker jaren geleden zijn. Ik herinner me nog wel dat ik er met de Eetschrijver over heen en weer discusssieerde onder … lees meer: Voorpret […]

 2. Yvon
  09/28/2009

  Realiseer me nu dat ik nog nooit moussaka heb gemaakt. Sterker: nog nooit gegeten. Als ik het maak dus beter zonder aardappel? En help ik de smaak om zeep als ik het lamsgehakt vervang door rund? (opgegeven lamsgehakt lekker te gaan vinden).

 3. Edith
  10/05/2009

  Ja, doe maar zonder de aardappel. En eet er rijst of brood bij ofzo. En ik had een mengsel van lams- en rundgehakt, maar alleen rundgehakt kan natuurlijk ook, hoor Yvon! Doe vooral wat je lekker vindt! ;-)

 4. Magda
  08/02/2010

  Hallo Edith,

  Deze moussaka is echt heel erg lekker en zonder koolhydraten, het recept is niet van mij maar van Ria Tummers. Ik heb het wel op smulweb geplaatst.

  Probeeer het maar eens uit! Wij vinden het zo lekker dat ik het nooit meer op een andere (traditionele) manier maak.

  http://www.smulweb.nl/1372970/koken/recept/Slanke-moussaka-zonder-aardappels-en-zonder-bechamelsaus

 5. Edith
  08/02/2010

  Dank voor de tip, Magda.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn