Zo maak je de keuken veilig voor je kinderen

Zo maak je de keuken veilig voor je kinderen

De meeste ongelukken in huis vinden plaats in de keuken. Van brandwonden tot schoonmaakmiddelen inslikken: er is een hoop wat mis kan gaan met je kindje in de buurt. Hoe zorg je dat je keuken veilig is én blijft voor je kids? We vertellen je hoe je de grootste gevaren kunt voorkomen en waarom een woonverzekering onmisbaar is.

Zorgeloos wonen

Mocht er iets misgaan in de keuken, dan ben je met een passende woonverzekering in ieder geval goed verzekerd tegen schade aan je opstal en inboedel. Heb je visite over de vloer en loopt het kindje van een ander bij jou thuis letsel op? Dan ben jij misschien aansprakelijk. Als je verzekerd bent, kan je aansprakelijkheidsverzekering de schadepost dekken.

Ken de grootste gevaren

Je kent het: kinderen zijn nieuwgierig en dol op voorwerpen vastpakken. Met de juiste maatregelen kun je de kans op brandwonden of ander letsel verkleinen.

Aanstekers en lucifers

  • Berg aanstekers of lucifers op. Plaats ze in een lade die op slot kan of op een andere plek waar kinderen niet bij kunnen.
  • Kies niet voor aanstekers in een vrolijke kleur of in de vorm van een dier of poppetje, deze zijn te uitnodigend.
  • Haal kindvriendelijke aanstekers in huis. Vanwege de vereiste dubbele handeling weten kinderen tot vier jaar oud zich hier vaak geen raad mee.

Keukenapparatuur

  • Zet apparatuur ver op het aanrecht, zoveel mogelijk buiten handbereik van je kind. Denk hierbij aan waterkokers, tosti-ijzers, frituurpannen en andere soorten apparatuur die heet worden bij gebruik.
  • Laat deze apparatuur ook op een veilige plek afkoelen en giet hete vloeistoffen die je niet meer nodig hebt, zoals gebruikte frituurolie, meteen af.
  • Zorg dat de elektriciteitsdraden van je keukenapparatuur zo kort mogelijk zijn, zodat je kind een apparaat niet van het aanrecht af kan trekken.

Open haard in de keuken

  • Plaats een rooster voor de open haard en vertel je kinderen dat ze erbij uit de buurt moeten blijven.

Fornuis

  • Gebruik alleen de achterste pitten van je fornuis. Draai ook de stelen van de pannen naar buiten. Hiermee voorkom je dat je kind erbij kan.

Vaatwasser

  • Open de vaatwasser pas als de vaat genoeg is afgekoeld: de stoom kan brandwonden veroorzaken. Zorg ook dat je kind de vaatwasser niet zomaar kan openmaken als deze aanstaat of net klaar is.

Schoonmaakmiddelen

  • Chemische middelen zitten vaak in kleurrijke flessen die aantrekkelijk ogen voor kinderen. Bewaar je schoonmaakmiddelen daarom in een hoge kast in plaats van onder de gootsteen.

Bonustip

Maak de keuken minder interessant voor je kinderen door een aparte, veilige speelplek in de buurt te maken. Zo zijn ze zoet met hun eigen speelgoed en kun jij makkelijk een oogje in het zeil houden tijdens het koken.