Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 09 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

De giftige Pieterman

Afgelopen week klaagde ik bij mijn collega over dat het zo lastig is om doordeweeks vis te eten, omdat de visboer in Hoog Catharijne al dicht is als ik in Utrecht aan kom. Hij suggereerde dat ik dan eens mijn vis bij Simonis in Den Haag moest gaan halen. Zij hebben een winkel op loopafstand van ons werk en is een begrip in het Haagse. Dus dat deed ik de volgende dag. Het assortiment kant-en-klare vis was groot, maar gelukkig lag er ook nog een flink aantal verse vissen.

pieterman

Ik koos de mij onbekende Pieterman uit de Noordzee uit. En daarmee had ik onbewust gekozen voor een van de giftigste dieren van Europa, de Kogelvis uit de Noordzee. Dat realiseerde ik me pas toen de verkoopster tegen me zei dat ik me niet moest steken aan de bovenste stekels onder de kop. Deze zijn verbonden met een gifreservoir waarvan het gif je venijniger kan steken dan een wesp dat kan, en dat dodelijk kan zijn als je er allergisch voor bent. En dat was de reden om, in de tijd dat deze nog duivelse trekjes vertoonde, de vis naar Zwarte Piet te noemen.

Het fileren ging me dankzij dit filmpje niet eens zo slecht af:

filet pieterman

Het recept
Ik haalde de filets voorzichtig door de bloem, klopte de overtollige bloem af en bakte de vis een paar minuutjes in wat boter in de pan. Het bakvet bluste ik af met het sap van een halve citroen, dat ik goed door de bakresten roerde. Dit goot ik weer door een theezeefje over de vis en zo at ik Pieterman a la Meuniere. Ik vond het een zeer smakelijke vis, maar dit avontuur zal geen vervolg meer krijgen. De vis blijkt in haar voortbestaan te worden bedreigd, ondanks dat ze vaak als bijvangst in de netten terecht komt en er niet specifiek op gevist wordt.

3 reacties

 1. Chris
  09/21/2009

  Tja, Simonis is inderdaad een begrip, maar ik vind ze zo duur… Bij welke Simonis ben je geweest? In de Markthof?

  Ik ga graag naar de haven naar Roeleveld (maar dat is natuurlijk voor jou te ver uit de buurt en daarbij gaan ze vroeg dicht), want daar zijn altijd leuke aanbiedingen en naar VIS. op de Frederik Hendriklaan. Ook duur, maar de service is geweldig.

  En ja, visfileren.nl is een geweldige site! Ik leer er veel van.

 2. Chris
  09/21/2009

  Oh ja: Wat ik bij Simonis mis is de aandacht voor de duurzame visserij. Ze verkopen alles! Bij VIS. wordt je mbv stickertjes daarop geattendeerd, wat ik wel fijn vind. Ik weet tenslotte ook niet van iedere vis of het een goede of een foute is.

 3. Edith
  09/22/2009

  Ja, Chris, ik was naar Simonis aan de Markthof. Inderdaad geen aanduidingen hoe de vis gevangen is of waar ze vandaan komt. Dat heb ik dan ook maar gevraagd. De prijs was inderdaad aan de hoge kant, maar dat was ik in Utrecht bij Volendam in HC ook al gewend. De twee alternatieven die je noemde zijn te ver om een lunchpauze aan te besteden :-(

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn