Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 10 08 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Gebraden kip met knapperige groenten

Het braden van een kip vind ik een hele kunst. De borstfilet is eerder gaar dan de bouten en dat maakt het lastig. Zoveel koks en zoveel oplossingen, maar deze week had ik geen zin in veel gedoe. Ik wilde gewoon een mooie kip met een Label Rouge, die lekker heeft kunnen scharrelen, bijna zoals ons romantische ideaal van het leven op een boerenerf. En dat gedoe met borst en bouten, dat stel ik wel uit tot een andere keer (en die komt! Dat is beloofd! Tips zijn intussen meer dan welkom!).
In Jamie’s Diners las ik iets over groenten bij de kip, die eerst even voorgekookt werden. Maar Jamie Oliver deed weer moeilijk met het meekoken van de citroen voor in de kip, dus dat boek legde ik maar weg. Ik deed het zo:

* 1 hele kip
* 250 gr aardappelen
* 1 winterpeen
* 1 pastinaak
* 1 citroen
* 3 tenen knoflook
* kruiden uit de eigen tuin (of balkon in mijn geval)
* olijfolie
* peper en zout

Laat de kip op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht.
Spoel de kip van binnen en buiten goed af en dep haar droog.
Wrijf de buitenkant heel lichtjes in met de gehalveerde citroen.
Snijd de citroen in parten en stop ze in het binnenste van de kip.
Hak het blad van de kruiden en stop ze onder het vel van de borst van de kip.
Stop de stelen en de restjes samen met 1 gepeld teentje knoflook in het binnenste van de kip.
Wrijf de buitenkant van de kip in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Leg de kip op haar borst op een ovenschaal waarop je een rekje kunt leggen.
De borst van mijn kipje was zo plat dat ik ze niet van zij hoefde te keren, maar ik kon haar gewoon op haar borst laten liggen.
Braad de kip in ca 45 minuten tot ze bijna gaar is. (Test met een kerntemperatuurmeter: stop deze in het dikke deel van de bout en bij ca 65 graden is het wel zover. Uiteindelijk moet deze ca 75 graden zijn om helemaal gaar te zijn, maar de kip gaat nog even de oven in, en rust nog wat uit in alumiumfolie waardoor het binnenste ook nog verder gaart. Lees maar snel verder: )
Schil intussen de aardappelen, wortelen en pastinaak en snijd de groenten in gelijke stukjes, die zo groot zijn dat ze onder het rekje onder de kip passen.
Kook de aardappelen in 12 en de wortelen in 6 minuten bijna gaar.
Haal de kip uit de oven, en draai de temperatuur naar 200 graden.
Leg de groenten in het vet dat uit de kip is gedruppeld en hussel het om.
Leg de kip weer terug op het rooster, maar nu met de borst omhoog en braad de kip nog een minuut of 10 in de oven staan tot het vel een mooi kleurtje heeft.
Haal dan de kip uit de oven en houd ze warm in aluminiumfolie.
Rooster de groenten nog 15 a 20 minuten tot ze krokant en gaar zijn.

Lekker met appelmoes.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn