Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 07 07 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Nieuw Zeelandse spinazie

Van trekpaardenevenementen tot zonnebloemplukdagen, excursies Slikken en pompoenfairs, het staat allemaal in de zomerkrant van Voorne Putten, het Zuidhollandse ‘eiland’. Maar daarin was ik niet geinteresseerd. Wel in het stukje over een niet zozeer vergeten als wel een bijzondere groente, de Nieuw Zeelandse spinazie. Bij De Doornhof, een biologische boerderijwinkel zou deze groente te koop zijn. En daar ging ik met Meneer Eediete naar toe, want ik was wel nieuwsgierig geworden.
De vrouw van de winkel vertelde dat we al de tweede waren die speciaal voor deze Nieuw Zeelandse spinazie kwamen. Het is verwant aan IJskruid uit de siertuin en je kunt het als spinazie eten. Van wikipedia leerde ik dat het niet verwant is aan spinazie, maar juist aan postelein. Het is in de 18e eeuw naar Europa gekomen, en komt dus (?) dat dat andere Zeeland, die nieuwe versie daar aan de andere kant van de wereld. Niets nieuwe groente uit onze provincie dus. Maar een oude en bijzondere groente.
Het blad is lichtgroen, stevig, heeft de vorm van een pottertje en rauw had het een ziltige smaak. Ik stoofde het op traditionele wijze om de smaak zo puur mogelijk te kunnen proeven. Maar verwarmd werd de Nieuw Zeelandse spinazie zoet en kreeg het het bittertje van lang doorgekookte andijvie. Lekker en bijzonder.

Gestoofde Nieuw Zeelandse spinazie

* 1 ui
* 1 teen knoflook
* 600 gr Nieuw Zeelandse spinazie
* klont boter

Pluk de bladen van de spinazie, de jonge stelen kan je eten, en was de groente.
Snipper de ui en bak deze zachtjes in de boter.
Hak de knoflook en bak deze heel even mee.
Voeg dan de gewassen Nieuw Zeelandse spinazie mee, en bak deze tot ze licht geslonken is. Blijf omroeren zodat ook de bovenste bladen kunnen slinken.

Meer info over de herkomst en het telen op MergenMetz.

4 reacties

 1. Tanja
  07/08/2009

  Hee, wat ontzettend leuk. Ik zal er eens naar uitkijken hier in de buurt.

 2. Edith
  07/08/2009

  In het betreffende krantartikel dat de Nieuw-Zeelandse spinazie oin Noordgouwe op Schouwen-Duiveland verbouwd wordt. Heb je daar iets aan, Tanja?

 3. Tanja
  07/11/2009

  Jazeker, ik kom minstens drie keer per jaar in die contreien. Bedankt!

 4. […] En laat ons dan vervolgens kennismaken met bladmosterd, boomspinazie, Nieuw-Zeelandse spinazie (die ik al kende), slangenradijs, oesterblad en vogelmuur (die ik in mijn tuin ontdekte). […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn