Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 23 06 2009, en geplaatst in de categorie ~ maaltijdsalades.

Salade van andijvie, kikkererwten en feta

salade peter gordongroente peter gordonIk had (ook*) nog een cadeaubon voor de Bijenkorf liggen, dus toen ik dit weekend twee boeken van Peter Gordon in 1 pak zag liggen, voor een koopje en dan ook nog voor de halve prijs, twijfelde ik maar heel even. Het kookboek Groente: opnieuw ontdekt had ik al eens uit de bibliotheek gehaald, het kookboek Salade: het nieuwe hoofdgerecht kende ik nog niet. Maar met de zomer voor de deur zal dat niet lang meer zo zijn, dacht ik.

En daarin kreeg ik gelijk: toen ik in de koelkast en keukenkastjes op zoek ging naar wat eetbaars, zag ik het blikje kikkererwten en herinnerde me hiermee een salade in het boek Salade. Ik zocht het recept even op om zeker te zijn, las het door en klapte daarna het boek dicht. Ik had er toch niet alle ingredienten voor in huis.
Wel had ik vanwege een zin-in-makkelijk-bui van Meneer Eediete nog wat andijvie. Niet alles van de enorme krop andijvie gebruikte ik voor stamppot andijvie, en ook vond ik nog een stukje feta, een halve komkommer, wat tomaten, huisgemaakte croutons en dus dat blikje kikkererwten. Meneer Eediete vond het iets teveel een vegetarische-geitenwollen-sokken-salade hebben, maar wel lekker!

Salade met andijvie, kikkererwten en feta

* 2 handen fijngesneden andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, 1/2 komkommer, 2 tomaten
* 1/2 citroen
* 1 blikje kikkererwten, handjevol croutons
* half blokje feta
* 3 el olijfolie + extra om in te bakken
* 1 el verse munt, 2 el verse bladpeterselie en een paar blaadjes verse basilicum, 3 takjes tijm, 1 tl paprikapoeder, peper en zout

Pel de ui en snijd ze in halve ringen.
Verwarm wat olijfolie in een pan, bak hierin zachtjes de ui aan. Voeg na een minuut of 5 de knoflook en de blaadjes van de tijm toe.
Snijd de tomaten in kleine stukjes, en blus de ui af met het vocht dat hierbij vrij komt.
Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze met de paprikapoeder toe aan de ui. Laat op laag vuur staan tot de kikkererwten naar je zin zijn (5 a 10 minuten).
Snijd eventueel de andijvie in dunne reepjes. Vergeet de andijvie niet te wassen.
Rasp de schil van de citroen, pers 1 el sap boven de schil uit, maal er peper en zout over en klop er olijfolie toevoegend een mooie dressing van.
Dresseer de andijvie alvast hiermee.
Schil de komkommer, halveer ze in de lengte en snijd er dunne halvemaantjes van. Snijd de feta in kleine blokjes.
Meng de tomaten, komkommer, feta met de andijvie.
Hak de verse groene kruiden fijn en strooi over de salade. Maal er nog wat peper en zout over en garneer met de croutons.

* Ik kreeg afgelopen week een cadeaubon en ben van plan daar een mooi boek over de Chinese keuken van te kopen (lees hier waarom). Suggesties zijn nog steeds welkom!

1 reactie

  1. Yvon
    06/25/2009

    Heerlijke recepten in beide boeken, dus waarom ik er nog nooit iets uit heb gemaakt? Door de vrij lange ingrediėntenlijsten misschien, toch nog maar eens doorbladeren.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn