Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 21 06 2009, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Kapucijners met spek

Blauwe vingers kreeg ik ervan.┬ Maar die werden na een paar keer wassen wel weer schoon. Het kon in elk geval de pret niet drukken, dat ik voor het eerst van mijn leven verse kapucijners (blauwschokkers) in mijn handen had. (Al is er wel een kans dat ik ze ooit bij mijn opa en oma op de moestuin heb gezien toen ik een jaar of 10 was.)
Ik vond┬ de kapucijners┬ bij mijn Iraanse groentenjuwelier Perspolis. Dat is┬ mijn vaste leverancier┬ voor┬ bijzondere en soms onbekende┬ groenten┬ of fruit.┬ De twee Iraanse broers runnen niet zozeer een groentenzaak als wel een delicatessenwinkel┬ die een veel breder aanbod┬ heeft dan zijn┬ collega-groentenboeren en de grootgrutters in en om de Kanaalstraat (Lombok, Utrecht). Terwijl ik de mooiste en vooral stevigste peulen aan het uitzoeken was, bleef een man in verwondering naast me staan. Hij vroeg zich af wat het waren en nadat ik hem verteld had dat het kapucijners waren,┬ pelde hij een peul open en stopte een boontje in zijn mond. Het was hem blijkbaar niet goed genoeg, want hij nam ze niet mee. Of dat lag aan de prijs (8 euro de kilo), dat kan natuurlijk ook.

kapucijners

Uit ruim 8 ons kapucijners in de peul kwamen bijna 4 ons mooie groene boontjes. Bij foodlog raakte ik in de war over de naam, terwijl ik┬ bij Mr Ooijer en Klary inspiratie opdeed om ze met goed spek te eten, een combinatie die ook een┬ ministeriele goedkeuring kan dragen. Uiteindelijk at ik ze op onderstaande wijze met aardappelpuree en in parten gesneden botersla waarover ik gesmolten boter en lekker veel peper en zout deed.

Kapucijners met spek

* 8 ons verse kapucijners, in de peul
* 1,5 ons┬ ontbijtspek, aan het stuk (van onbesproken herkomst uiteraard)
* 1 ui

Dop de peulen.
Kook de boontjes in zoveel water dat ze net drijven en kook ze tot je ze ze prima vind (ergens tussen de 5 en 8 minuten was voor mij goed).
Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes en bak ze in een koekenpan (zonder vet) tot ze mooi krokant zijn en een deel van hun vet loslaten.
Als de pan erg heet is, laat je ‘m even van het vuur af afkoelen.
Dan bak je de uien bij het spek op laag vuur tot ze nog zacht maar wel gebakken zijn.
Meng door de gekookte kapucijners en smul maar!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn