Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 15 06 2009, en geplaatst in de categorie ~ oven, ~ pasta.

Italiaanse aubergine-kaastorentjes in tomatensaus

De bijeenkomst die werd gepresenteerd rondom de presentatie van De dikke en de dunne Vegetarier en de bijbehorende nieuwe webcommunity, heeft indruk op me gemaakt. Met name om weer eens de cijfers te zien van de aanslag die het eten van vlees heeft op het milieu, en natuurlijk de ‘leef’omstandigheden van de dieren zelf.
Ik dook eens in de boeken voor inspiratie voor lekkere vegetarische gerechten en werd door Tessa Kiros in Twaalf op het idee gebracht om weer eens Melanzane alla parmigiana, aubergines met parmezaan, te maken. Maar mijn kaasboer had de benodigde mozzarella niet meer en suggereerde iets totaal anders: Reblochon. Dat is een zachte Franse kaas, maar die paste wonderwel goed in het gerecht en gaf er een lekker pit aan!

Italiaanse aubergine-kaastorentjes in tomatensaus

* 2 lange dunne aubergines
* 4 a 5 tomaten
* 1 teen knoflook
* ca 50 gr parmezaanse kaas
* een kwart Reblochon
* ca 4 el bloem
* olijfolie
* 3 a 4 takjes verse basilicum
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm een scheut olie in een pan en laat hierin zachtjes de ontvelde en gehalveerde teen knoflook trekken tot ie zijn smaak heeft afgegeven.
Snijd intussen de tomaten in stukjes en bak deze in de olie. Laat de takjes basilicum en wat blaadjes ca 20 minuten op laag vuur meetrekken.
Snijd de aubergines in plakken van 1 cm dik.
Doe de bloem in een ondiep bord, maal er peper en zout over en meng door elkaar. Haal hier de aubergineplakken doorheen zodat beide kanten met bloem zijn bedekt. Klop de overtollige bloem eraf.
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakjes aubergines aan beide zijden goudbruin. Ze hoeven nu nog niet helemaal gaar te worden.
Bedek een ovenschaal met een dunne laag van de tomatensaus. Leg hierop de grootste plakken aubergine en strooi daarover een beetje geraspte parmezaan. Leg daarop wat tomatensaus en dek af met een iets kleiner plakje aubergine. Leg daarop een stukje reblochon en dek af met een klein plakje aubergine.
Schep de rest van de tomatensaus over en tussen de auberginetorentjes, bestrooi met parmezaan en laat het geheel in de oven garen tot de Parmezaan mooi goudbruin gekleurd is.

Lekker met pasta of een lekker boerenbrood.

3 reacties

 1. Eetschrijver
  06/19/2009

  Niet dat ik nou altijd zo’n purist ben, maar reblochon (uit de Haute-Savoie, meen ik) in Italiaanse torentjes is wel een heel interessante keuze. :-) Ik vraag me af welke Italiaanse kaas je zou kunnen gebruiken om ongeveer dat effect te krijgen. Mijn eerste ingeving zou Taleggio zijn. Wel vrij moeilijk aan te komen in Nederland, is mijn ervaring.

 2. Edith
  06/19/2009

  Taleggio zou ook een mooie zijn geweest, maar die had hij niet. Raar, want ik meen dat ik taleggio wel eens bij hem gekocht heb.. Ja zie je wel: http://www.eediete.nl/keuken/?p=177

 3. Chris
  06/20/2009

  Toen ik je stukje las, dacht ik inderdaad aan Taleggio. Ik ben dus niet de enige. Moeilijk te krijgen? In het haagse niet. Het is alleen een kwestie van waar is de lekkerste!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn