Autoschade tijdens een roadtrip? 5 dingen om op te letten

Autoschade tijdens een roadtrip

Je moet er niet aan denken dat je een lange reis gaat maken met de auto en je ineens met stukken komt te staan. Als je goed voorbereid op weg gaat, kan een hoop ellende worden bespaard. Zorg ervoor dat je vervoermiddel goed onderhouden is en zorg voor een goede verzekering. Toch kan het gebeuren dat je tijdens een roadtrip problemen krijgt met je auto. Een veel voorkomend en niet te voorkomen probleem is autoruitschade. Een onverwachte hagelbui of een opspringend steentje en er zit zo een sterretje in de voorruit. Hier vind je vijf dingen waarop je kunt letten bij autoschade als je onderweg bent.

1. Goed voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er in eerste instantie altijd voor dat je goed uitgerust op reis gaat. Zorg ervoor dat je auto in goede staat van onderhoud is en check de standaard zaken als oliepijl, bandenspanning, ruitenwisservloeistof enzovoorts. Veel autoschade is te wijten aan een slechte voorbereiding.

2. Verken de route

Weet je al welke route je gaat rijden? Kijk dan of er tijdens de reis voldoende voorzieningen zijn, parkeerplaatsen en benzinepompen bijvoorbeeld. Gaat je route over de snelweg of ga je op een onverharde weg de natuur verkennen? Is je auto geschikt voor deze wegen? Ga bijvoorbeeld niet met je stadsautootje een steile berg op. 

3. Beperk autoruitschade

Het kan altijd gebeuren dat er een sterretje in de autoruit komt. Blijf daar niet mee rijden. Ook niet als je op vakantie bent en een roadtrip maakt. Een sterretje in de voorruit kan meestal snel worden verholpen. Pak je dit niet meteen aan, dan kan de ster uitgroeien tot een flinke barst en dan zal het hele raam moeten worden vervangen.

4. Bescherm je autoruiten

De zijruiten en achterruit van je auto moeten bij schade vervangen worden, omdat deze van een glassoort is gemaakt dat in stukjes breekt. Dat kan gevaarlijk zijn doordat de glassplinters bij bijvoorbeeld een aanrijding in het rond springen. Het gebruiken van een raamfolie zorgt ervoor dat de splinters aan het folie blijven plakken en niet rondvliegen.

5. Ook tegen inkijk en diefstal

Als je op reis bent heb je vaak veel spullen bij je die je niet zo gemakkelijk iedere keer uit je auto haalt. Bijkomend voordeel van het blinderen van autoruiten met een raamfolie is dat je meer privacy hebt, men kan niet zomaar bij je binnenkijken wat je in je auto vervoert. Ook is er speciaal folie beschikbaar dat extra sterk is. Hierdoor kunnen ruiten niet zo gemakkelijk worden ingetikt. Dit folie werkt dus inbraakvertragend.

Ramen blinderen: Kosten

Je vraagt je waarschijnlijk af wat het kost om autoruiten te blinderen met raamfolie. Wat gaat een raam blinderen kosten? Dat hangt er helemaal vanaf welk model auto je hebt, welk type raamfolie je gebruikt en welke ramen geblindeerd worden. Je kunt kiezen voor verschillende percentages lichtdoorlating, om meer of minder zon- en warmtewering te hebben. Ook is er inkijkwerende verduisteringsfolie. Daarnaast bestaat er veiligheidsfolie met inbraakvertragende werking. Autoruiten kunnen vanaf 265 euro worden geblindeerd.